петък, 7 февруари 2014 г.

Кметовете на БСП и ДПС получили 178 млн.лв, а на ГЕРБ 64 млн.лв

Повече от половината пари от „регионалния фонд“ отиват в общини на управляващите партии БСП и ДПС, показва изследване на Института за пазарна икономика. Проучването е за разпределените през тази седмица 500 млн. лв. от Публичната инвестиционна програма на правителството, наречена „Растеж и устойчиво развитие на регионите“.

289 млн.лв. от тези пари са насочени директно към бюджетите на общините. Институтът за пазарна икономика (ИПИ) е сравнил данните за всички проекти, публикувани на сайта на Министерството на финансите, с данните от последните местни избори и политическата принадлежност на съответните кметове.

Резултатите показват, че кметовете на БСП получават 118 млн.лв., тези на ДПС – 60 млн.лв., на ГЕРБ – 64 млн.лв., а независимите – 47 млн.лв. Т.е. за кметовете на властта са 178 млн.лв., а за останалите – 111 млн.лв.  Проучването на ИПИ показва още, че кметовете на ГЕРБ управляват общини с три пъти повече население от тези на БСП и въпреки това получават наполовина пари.

Измерено спрямо населението, финансирането е по 15 лв. на човек в общините на ГЕРБ, по 90 лв. на човек в тези на БСП и по 133 лв. при ДПС.  „Всичко казано дотук потвърждава хипотезата, че парите от регионалния „фонд” са разпределени в голяма степен на политически принцип. Управляващите партии са били изключително благосклонни към своите кметове, докато опозицията е срещнала сериозни трудности – повече от половината „опозиционни” общини не са финансирани“, коментира Петър Ганев от ИПИ.

Снощи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изпрати писмо до финансовия министър Петър Чобанов, в което твърди, че кметовете от партията му са били пренебрегнати при разпределянето на парите.
По-рано днес кметовете на Перник, Попово и Ковачевци, подкрепящи АБВ, обвиниха управляващите в разпределение по партиен признак на средствата за общините.  „Тези пари са разпределени в и около партийните централи“, коментира и самият Георги Първанов, който участва в пресконференция с тях.