петък, 14 февруари 2014 г.

Пловдив на бунт заради "Куршум джамия"

"Ставайте, робове! Аз не щъ ярем!"- Г. Бенковски

Протестиращи се събират днес на демонстрация в защита на Куршум джамия пред съдебната
палата в Пловдив. Протестът е насрочен за 09.30 часа, а делото за Куршум джамия е с начален час 10.00 часа. Очаква се на митинга да присъстват много футболни фенове от цялата страна, граждани на Карлово и Пловдив.
Съдебното заседание е по гражданско дело на Апелативен съд-Пловдив, по внесената от община Карлово жалба, свързана със собствеността на "Куршум джамия" и прилежащата й зелена площ. 
На първа инстанция община Карлово бе осъдена да предаде владението на Мюсюлманското изповедание - София (Главно мюфтийство) върху недвижимия имот, представляващ "Куршум джамия", която от десетилетия е паметник на културата, ведно с прилежащия терен от 2146 кв.м., парк в центъра на града, наричан с любов от карловци "градинката със сърничката".
"Куршум джамия" е най-старата сграда в града и една от най-старите сгради в България. Построена е през 1485 г. За построяването на храма са използвани материали от разрушения манастир "Св. Спас", а колоните й все още носят християнски знаци. Джамията не се използва за молитвен дом повече от век. За мюсюлманската общност в Карлово има действаща джамия.