петък, 7 февруари 2014 г.

Помощник-държавният секретар на САЩ : Майната му на ЕС! ВИДЕО

Помощник-държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия Виктория Нюланд е поднесла извинения на ЕС след като изтекъл в "ЮТюб" запис телефонен разговор разкрива неин обиден коментар по адрес на съюза във връзка с украинската криза, предадоха Франс прес и Ройтерс.
"Майната му на ЕС" (F*ck the EU), казва Нюланд на събеседника си
(3,02 мин. в клипа по-долу). Гласът ѝ е ясно разпознаваем. Събеседникът ѝ е мъж, чийто глас отговаря на този на посланика на САЩ в Украйна Джефри Паят. Неговият отговор на изключително недипломатичната ѝ забележка е "Точно!"
Двамата дипломати обсъждат в разговора как да се уреди украинската политическа криза. Разговорът изглежда е записан без знанието на двамата участници в него.
Нюланд в момента е на посещение в Киев. В разговора тя споменава името на Робърт Съри, номиниран от ООН за специален пратеник за Украйна.
"Този тип, този Робърт Съри ще свърши страхотна работа, за да се уредят нещата", казва Нюланд и допълва, че е добре, че ООН ще помогне по този начин за уреждане на нещата в Украйна. Тук тя вметва обидния коментар по адрес на ЕС. Освен това Нюланд казва на Паят,
че не смята, че бившият световен шампион по бокс и настоящ опозиционен лидер Виталий Кличко трябва да участва в следващо правителство на Украйна.
Разговорът бе пуснат в "ЮТюб", а след това намери широк отзвук в "Туитър". Не е известно кога той е бил проведен, отбелязва АФП.
В разговора обаче се описват събития, които вероятно са се състояли в края на януари, отбелязва Ройтерс.
Говорителката на Държавния департамент Джен Псаки не отрече такъв разговор да се е състоял, но отказа да коментира нещо повече за
"частен дипломатически разговор".
Тя обаче уточни, че Нюланд е поднесла извинения.
"Работим изключително тясно с ЕС и неговите представители и точно това прави помощник-държавният секретар в случая с Украйна. Тя е в тесен контакт с шефката на европейската дипломация Катрин Аштън и с европейските си колеги. Тя, разбира се, поднесе извинения на колегите си от ЕС за съобщените думи", заяви Псаки.
Псаки увери, че не разполага с "подробности от независими източници за появата на записа в "ЮТюб", но
обвини руските власти, че са раздули случая като са пуснали аудиозаписа в социалната мрежа "Туитър".
Псаки дори намекна, че е възможно записът на телефонния разговор и разпространяването му да са дело на Русия и разузнавателните ѝ служби.
Тя отрече Вашингтон да се опитва да се меси в антиправителствените протести в Киев или да постигне определен техен резултат.

ВИДЕО