сряда, 5 февруари 2014 г.

Правителството на Исландия опрощава ипотечни кредити на гражданите!

Сигмундур Давид Гунлаугсон (ляво) -премиер на Исландия, Бярни Бенедикстон-финансов министър
Правителството на Исландия ще изпълни своето предизборно обещание да опрости по 24 000
евро от ипотечният кредит на всяко домакинство в страната.

Въпреки сериозната опозиция от страна на МВФ и други институции премиера на Исландия,  Сигмундур Давид Гунлаугсон, обяви, че от идната година програмата, по която ще бъдат опростени по 24 000 евро от ипотечните кредити на всички исландски домакинства влиза в действие.

Гунлаугсон, който бе избран преди половин година, смята да премахне и данъчните облекчения за банките, както и редица от привилегиите, с които се ползват те в момента.

Освен това, правителството ще увеличи данъците на всички доставчици на финансови услуги. Самата програма ще струва 900 млн.евро и ще се финансира именно от увеличените данъци за банките и фондовете, които управляват финансови активи.

Опрощаването на голяма част от ипотечните кредити на исландските домакинства е само мярка от приетата от премиера и финансовият министър на Исландия програма за възстановяване на задлъжнелите в следствие на кризата исландски граждани.

След като заради манипулации и измами от страна на „Джей Пи Морган“ и други доведоха до катастрофата на „Уолстрийт“ и последвалата световна икономическа криза от 2008г., Исландия беше изправена пред сериозно предизвикателство, а икономиката й изпадна в колапс. Неотдавна в САЩ отказаха да осъдят виновниците за кризата, въпреки, че беше доказано, че те са извършили измами и са отговорни за световната криза.