неделя, 2 март 2014 г.

Заплашиха Русия да я изключат от Г-8

Държавният секретар на САЩ Джон Кери е осъдил действията на Русия в Крим с думите:
„невероятен акт на агресия”, предаде Reuters. По думите му, руското ръководство е направило „зашеметяващ, но осъзнат” избор, давайки разрешение за военни действия на територията на друга държава. Кери е подчертал, че действията на Русия могат да имат „много сериозни последствия”. Той не е изключил възможността за въвеждане на санкции и икономическа изолация на Русия, изключвай ки я от Г-8. Канада, Великобритания и Франция заявиха, че няма да участват в предстоящата среща на най-развитите икономически държави през юни в Сочи. Осен това, ръководството в САЩ обмисля визови и инвестиционни ограничения. „Не може просто така да се вземат под предлог абсолютно изфабрикувани причини, за да се атакува друга държава през 21 век”, е казал още Кери.
Доскорошният посланик на САЩ в Москва Майкъл Макфол е изразил огромно съжаление от поведението на Русия. В профила си в Туитър той написал, че "образът на нова, пълна с надежди Русия, показан на олимпиадата в Сочи, се срива заради събитията в Украйна". Той се надява, че Русия все пак няма да стреля по украински войници, отчитайки "дълбоките исторически, културни и кръвни връзки помежду си".
Той коментира и аналогията, които правят потребители на Тиутър с американското нахлуване в Ирак, така: Ако смятате, че нахлуването в Ирак е било грешка, не бихте могли да поддържате навлизането на войски в Украйна. Това е безсмилено".