събота, 8 март 2014 г.

8 март - празник на жената!

Днес е 8 март - празникът на жената! Той е свързан с първата масова проява на жени
работнички в Ню Йорк на 8 март 1857 г. По предложение на Клара Цеткин, направено на Втората международна конференция на жените социалистки в Копенхаген през 1910 г., било взето решение всяка година, в една от първите недели на пролетта, да се празнува денят на работничките и на международната им солидарност.
Целта била да се мобилизират широките женски трудови маси за борба за равноправие с мъжете във всички обществени сфери на живота. Това е време, когато жените нямат избирателни права, работният им ден е 10-12 часа, а заплащането им е по-малко от това на силния пол. За пръв път Международният ден на жената се чества през 1911 г. в Германия, Австрия, Швейцария и Дания, а през 1913 г. - във Франция и Русия. В България Осми март първоначално се отбелязва с беседи в тесен кръг през 1911 г., а през 1915 г. е първото публично честване. Като общобългарски празник започва да се празнува след 9 септември 1944 г.

Отначало по предприятия, заводи, учреждения се правят събрания, на които се отчита приносът на жените. След 1960 г. честването взема широки размери и става любим празник на жените от всички възрасти. За децата този ден е празник на мама. Международният ден на жената има влияние върху културата и социалния живот в много страни по света. След Втората световна война в Западните страни празникът има променлива популярност през годините. Най-силното му възраждане е през 60-те години като отглас на феминистките движения за правата на жените.

Особено място му е отделено в Източния блок и Съветския съюз, където 8 март е служил на целите на комунистическата пропаганда. След падането на комунистическите режими празникът често се отрича, забравя се политическия му смисъл и все по-често се празнува като или ден на майката, или като повод мъжете да изразят симпатия, нежни чувства или любов към жените около тях.

Установена е традиция на този ден да се подаряват цветя и малки символични подаръци. 8-ми март намира място и в календара на ООН, като основната цел е да се насочи общественото внимание към проблемите на жените по света - насилие, неграмотност, безработица, неравнопоставеност, трафик на хора, липса на граждански и политически права и т.н.