сряда, 19 март 2014 г.

Най-алчните световни компании!

ТОП 7 на най-безотговорните!

Парите са всичко! Печалбата – основна цел на корпоративното развитие! Свръх печалба и икономически растеж – мечта и стремеж, на всеки корпоративен мениджър. В днешното господство на пазарната икономика ПЕЧАЛБАТА е господ – тя трябва да бъде реализирана с най-малко разходи и най-бързо, печалбата днес е по-цена от хората и от живота. В преследването на тази цел номер 1, някой фирми стигат до крайности – крайности на пръв поглед несъвместими със здравият разум. Заради по-голям банков депозит и по-големи субсидии, твърде много корпорации си затварят очите за последствията от своите разрушителни и експоататорски практики. Стига се до извършване на зверства, криминални престъпления, убийства, използване на детски труд и изхвърляне на токсични и силно отровни химикали в околната среда и водоизточниците. Това, което прави тези седем дружества допълнително зло е фактът, че те са извършители на престъпления, които са едновременно екологично и социално безотговорни.
NESTLE
Повече от 40% от световното производство на шоколад идва от Кот д’Ивоар в Африка, където
десетки хиляди деца ,работят в какаовите ферми. Условията на труд често са опасни, а работният ден е доста над 8 часа. NESTLE използва какао, добито от робски труд . Запознал се с тази практика на компанията, сенатор Томас Харкин направи разследване и въведе законодателство, което изисква шоколадите продавани в САЩ , да бъдат етикетирани като „роб-свободен”, според това как е произведено какаото и какви са работниците на плантациите.  На NESTLE е бил съставен и акт, след тези санкции компанията обещала до юли 2005 година да изпълни предписанията и да удостовери че, нейните стоки не са били произведени от непълнолетни, или чрез насилствен труд. Как е успяла NESTLE да убеди американските потребители в това твърдение – не знаем. Но факта е че и в момента какао се произвежда по същият начин, а когато легитимната власт в Кот д`Ивоар, реши че цената на какаото е ниска – изведнъж започна гражданска война и ООН изпрати военни хеликоптери, а Франция огнева подкрепа, за бунтовниците. Резултатът – април 2011 година – десетки хиляди убити африканци, повече от 1 милион напускат домовете си, но цената на какаото не се променя и робовладелските практики на NESTLE също.
Още една интересна практика от NESTLE – бутилираната вода, която те произвеждат също е причина за безпокойство.  NESTLE  контролира една трета от пазара в САЩ, и продава 70 различни марки бутилирана вода, включително Arrowhead , Deer Park , Perrier и Spring. Компанията изкупува девствени извори, в някои от най-красивите природни зони в Америка и изгражда огромни фабрики за бутилиране и производство на пластмасови бутилки. Като изпомпва и огромни количества вода от изворите. /изпомпваните количества вода от изворите и вододайните зони надхвърлят в пъти дебита на самият извор. Компанията всъщност не чака водата да избликне, а забива сондата в извора, и черпи от самите дълбини/ В същото време NESTLE  твърди че дейността и, е екологично чиста и заявява най-нахално, че „никога не би навредила на водоем, а ако реките и водоемите в районите, където тя оперира са намалели или пресъхнали, това е станало поради увеличената популация на бобри в тези места, които изграждат бентове и така препречват свободното движение на водите”. Заради прекомерното теглене на вода от NESTLE – Минесота, Каунти, Мичиган , и други райони страдат от прекомерна суша. От изтеглянето на вода директно от извори, компанията печели огромни печалби, а местните жители са оставени сами да се справят с повредения водосбор, сушата и последиците от нея.
Pfizer
Замърсяване на въздухът и водата, незачитане на стандартите за безопасност и експериментиране върху нигерийски деца – това са само някои от престъпленията, извършвани от най-голямата фармацевтична компания в света. Трудно е да си представим, как служителите на Pfizer може спокойно да се гледат в огледалото и да наричат себе си „хора”, след това, което ежедневно причиняват.  Pfizer е виновен за някои, от най-презряните престъпления в корпоративната история.  Тя не дава своите разработки и лекарства за СПИН, и други болести на хората, който се нуждаят най-много от тях.  Pfizer  агресивно се бори с всички усилия, срещу това нейните лекарства да бъдат направени по-достъпни.  Тя отказва да издаде лицензии за генерични лекарства за СПИН в Бразилия, Южна Африка и други африкански страни.
През юни 2008 г., Pfizer е принудена да плати $ 975 000 глоба за нарушаване на Закона за чистотата на атмосферния въздух в един от своите производствени заводи в Groton , Кънектикът –  смешно малка глоба, за компания, която прави повече от  50 милиарда щатски долара печалба всяка година. Предприятието на Pfizer  изхвърля метанол , хлороводород , метилен хлорид , МТВЕ , хексан , толуен и други химични вещества, който са определени от  Закона за опазване на околната среда, като особено токсични и опасни замърсители на въздуха.  Най-лошото обаче е, че  компанията, която и без това не зачита особено стандартите за безопасност  предлага на пазара няколко лекарства, който са изтеглени от пазара заради „непредвидени странични ефекти”. След тази случка от Pfizer решили да тестват един от лекарствата върху бедните, критично болни нигерийски деца. Деянието било маскирано като “ хуманитарна мисия „. Pfizer тествал експериментален антибиотик , наречен Trovan на заразени с  менингит нигерийски деца, без тяхното знание или знанието на родителите им.  Резултатите – 11 деца са загинали , а други развити мозъчни увреждания и останали инвалиди .
Wal – Mart
„Запази парите си – живей по-добре “ . Това е лозунга на Wal – Mart . Но най-вероятно важи само за неговите собственици. Работниците започнали работа за Wal – Mart със сигурност ще споделят, че откакто са започнали работа за гиганта в продажбите на дребно, животът им доста е обеднял.  Проучване от  2005 г. Установи, че Wal – Mart е намалил заплащането на своите работници на изумителните 4 700,000 милиона долара годишно – сума изключително малка, за компания от ранга на Wal – Mart /веригата има клонове и магазини по целият свят и е най-голямата търговска верига, осъществяваща продажби на дребно/.  Политика на компанията е да ограничи всички възможни и основни права на работниците си. Същевременно харчи  огромни суми за наблюдение, от който 7,000 долара за антисиндикални пакети за камери , 30,000 долара за шпионски микробуси под прикритие, 100 000 долара за 24 часа антисиндикални горещи линии и 7,000,000 долара за корпоративен джет – в случай че се налага бърза реакция на управленския екип.
Освен това, Wal – Mart разширява своите доставчици, за да може да сваля все повече цените на едро. Благодарение на своя фокус върху ниските цени, веригата най-редовно си затваря очите за робският труд  в производствените си мощности в чужбина, особено в Китай и Бангладеш. Основна цел – ниски цени – ниски, ниски, все по ниски …. Обаче, когато нещо е евтино – значи някой друг го е платил J  И въпреки всичките си претенции за „зелено“ , Wal – Mart  неведнъж нарушава екологичното законодателство.   Това е първата компания, която е била глобена за нарушаване на стандартите за води и е заплатила през 2001г. 5.5 милиона долара. През 2004г. , компанията е глобена за нарушения в девет държави. Същата година , компанията заплаща и  400,000 на американското правителство за уреждане на искове, който са изпратени за нарушаването на разпоредбите за чистота на въздуха в 11 държави, в които е извършвала дейност Wal – Mart. Еко ПР-ът обаче продължава – бившият главен изпълнителен директор Лий Скот признава за ПР усилията на компанията – да изглежда „зелено и еко”.
ExxonMobil
Разливът на петрол на Exxon Valdez е най-добре познатото престъпление на ExxonMobil, причинено на околната среда, но то със сигурност не е единственото. Петролният гигант се нарежда на шесто място в Toxic 100 – списъка на американските корпоративни замърсители на въздуха.  Също така компанията е обвинена от Greenpeace, че саботира усилията за борба с климатичните промени,  манипулират рецензий и изследвания, както и за заблуждаване на обществеността за научните постижения в областта на добиване и преработване на нефт и газ. ExxonMobil отказа също да подкрепи финансово инициативи за борба с климатичните промени.  Въпреки че инициативата на ExxonMobil за инвестиране във възобновяеми енергийни източници имаше мощен медиен отзвук, и беше рекламирана многократно през последните години, компанията няма никакво намерение да се пренасочва към тях. Въпреки огромната реклама се оказа че ExxonMobil  ще инвестира само 300 милиона долара във възобновяеми енергийни източници през следващите 10 години. За сравнение печалбата на компанията само през 2006г е 47 милиарда долара от мръсни енергийни източници като петрол и газ.
През 2001г.  ExxonMobil е била съдена от група за защита на човешките права, който я обвиняват в съучастничество, подбудителство и безпрецедентно нарушаване на човешките права – включително изтезания , изнасилвания и убийства в Индонезия. Обвинителите /представители на местното индонезийско население /твърдят, че ExxonMobil  е наела местна армия, за да защитават гозовите полета в провинция Ачех от местното население, като им е предоставила  оборудване и оръжия, за да копаят масови гробове. По нареждане на ExxonMobil  са били изградени и центрове за разпит и изтезания. Компанията отрича всички обвинения , но гражданското движение продължава да изпраща искове. Делото по този случай, все още е висящо.
Chevron
Chevron започна огромна мултимедийна реклама от която би трябвало да ни стане ясно че компанията „Е поела ангажимент за интелигентно използване на енергията и инвестира във възобновяеми енергиини източници”-  всичко това, разбираме от лъскава реклама по телевизията, а през това време се унищожават поголовно девствени гори, в Еквадор и Бангладеш. Докато върви лъскавата реклама, хиляди хора умират от рак и още толкова са измъчвани от безброй здравословни проблеми  в САЩ.  А хиляди тонове токсични отпадъци от рафинериите на Chevron ежедневно отиват в околната среда. Компанията предизвика огромен токсичен ад в делтата на Амазонка в Еквадор 1964-1992 известен като „Чернобил в дъждовните гори”. По онова време се казваше Texaco след като беше заведено съдебно дело срещу нея, компанията се преименува и става  Chevron. След дейностите на компанията в поречието на Амазонка остават десетки мъртви реки в амазонската джунгла, замърсен въздух, трайно замърсени гори и над 600 необезопасени петролни ями.  Изхвърлени са също 18 милиарда галона токсични вещества в реките , от чиято вода местните жители се къпят и пият. Еквадорците живеещи в непосредствена близост до петролните полета ,имат необратими ефекти върху здравето, вариращи от спонтанни  аборти до рак.
В Ричмънд , Калифорния, токсични замърсители от рафинерията на Chevron в града са проникнали в домовете на хората .Не е изненадващо , местните жители се чувстват ефектите под формата на лупус , рак, астма и редица други здравословни проблеми. Местата където Chevron добива шистов газ също са известни с печална слава – водата гори, въздуха не се диша, а при един от последните инциденти свързани с Chevron се взриви газова сонди и отнесе половин градче в Пенсилвания. От компанията предложиха талон за безплатна пица и сода, на оцелелите от аварията жители.
Dow Chemical

Dow Chemical (заедно с Monsanto) никога няма да избяга от сянката на Agent Orange – химикала ,използван от американската армия по време на войната във Виетнам.  Програмата за използване на „хербицидна Warfare “ предизвиква 400 хиляди смъртни случаи и увреждания и 500 хиляди деца, родени с вродени дефекти. Dow Chemical е произвеждала и напалм. Въпреки  тези злодеяния по време на войната във Виетнам  Dow Chemical продължава да работи. И продължава да замърсява земята и да трови хората – без оглед на гражданство или народност. Две реки в Мидланд , Мичиган са замърсени с хлорирани фурани и диоксини от последните операции на компанията. Въпреки факта, че тези химикали са свързани с рак и други здравословни проблеми , Dow твърди, че замърсяването не е заплаха за общественото здраве. Много хора в района, дори не са наясно за степента на замърсяване на диоксин , и Dow разбира се не е поставила предупредителни знаци.
На всичко отгоре Dow Chemical спонсорира риболовно състезание в замърсената река и въобще не признава за замърсяването и възможните последици.  Освен това, след закупуване на Union Carbide – фирмата, отговорна  за взрива на газ, известен като инцидента theBhopal , който пряко засегна 20 000 души. Dow Chemical  отказа да поеме отговорност за здравните и екологични последици от инцидента.
Monsanto
Трудно е да си представим какви са мащабите на злоупотребите и престъпленията на Monsanto. Тя е произвеждала хербициди ( при чието производство се създава диоксин, като страничен продукт), Agent Orange, пластмаси, добавки за горива , захарин , промишлени флуиди , торове , пестициди и антифриз в миналото. Преди около 20 години обаче Monsanto избира научният възход и решава да се съсредоточи върху модификацията на семена и работата със генетичният код.  В момента са най-голямата компания за производство на семена в света. Те са създатели и на така наречените „говеда с растежен хормон” ( Recombitant Говеда Growth Hormone – rGBH ). В момента са  най-големият производител на генетично модифицирани храни в света.
Monsanto е отговорна за повече от 50 суперзамърсени обекта, а в градчето Анистън,  Алабама, се намира едно от най-лошите изкуствени екологични бедствия. За повече от 40 години , Monsanto рутинно изхвърля токсични отпадъци в Западен Анистън. Там се произвеждат  забранените индустриални охладители , наречени PCBs. От тях има изхвърлени милиони  тонове в открити кариери и депа. Тези силно токсични химически вещества не се разграждат в природ ата и десетилетия наред, убиват всичко наоколо. И до сега Monsanto знае за това причинено от нея замърсяване, но упорито отрича и избира да го пази в тайна. Като принуждава учени да променят документи и  резултати. За причинените щети Monsanto е била принудена да заплати  700 милиона долара през 2003г. но те още не са признали  деянието си.

Сред най-тежките престъпления на Монсанто е опита  да монополизира напълно доставките на семена в света. Компанията похарчи над 8.0 милиарда щатски долара през последните години, за да изкупува местни компании производители на семена, включително и компании произвеждащи биологични семена. Като въвежда практиката на „патентоване”. Според тази практика става подсъдно използването на семена от предишна реколта.  Това означава, че земеделските производители са принудени да плащат за нови семена на Monsanto, всеки сезон, отново и отново. Всички генетично модифицирани семена на Монсанто създават растения, които са зависими от хербицидите и пестицидите произвеждани от  Монсанто. Тези който плащат най-голяма цена за алчността на Монсанто са индийски фермери. Всеки ден , най-малко три от тях се самоубиват,  защото са стигнали до дъното от отчаяние , безнадеждност и дълг. Броят на жертвите възлиза на хиляди , според някой оценки са над 16 000. На индийските фермери Monsanto обещава с телевизионни реклами невероятни приходи и нечуван добив – ако започнат да използват семената на Monsanto. Обаче се оказа че ГМО-семената далеч не са това за което ги представят . Когато реколтата се провали, фермерите смятат, че нямат изход , и те със сигурност нямат друг изход – защото дължат пари на Monsanto. В резултат на използването на ГМО семена резистентни към Раундъп и прекаленото му използване в полетата, където се е отглеждала соя и памук, вече се е появил плевел – устойчив на Раундъп. И сега кой ще се пребори с тази напаст – ГМО плевел?  –  Естествено кой друг? – Отново Monsanto!