събота, 15 март 2014 г.

Марш на мира в Москва!

Около 18 хиляди души взеха участие в шествие в Москва, посветено на събитията в Украйна,
предаде РИА Новости.

По данни на руското вътрешно министерство, акцията „В подкрепа на Крим и срещу фашизма” е събрала 15 хиляди души, а в тази „Срещу обединяването на Крим и Русия” са се включили 3 хиляди души.

За изминалото денонощие руските войски са осъществили прегрупиране в близост до границата с Украйна. На летище „Долотинка” са прехвърлени 40 хеликоптера Ми-8 и Ми-24. От руското селище Деркул (Ростовска област) е регистрирано преместване на руски войски в посока на държавната граница.
В района на Таганрог, Матвеев Курган (в Ростовска област) и Новошахтинск се наблюдава струпване на войски. Засечена е активност на станцията за прихващане на сигнали край Новошахтинск.

По-рано днес временният украински президент Олександър Турчинов обвини "агенти на Кремъл" в подстрекаване към насилие в източните градове на страната. Това е една от най-директните критики на Киев срещу президента Путин, която идва от най-високо равнище, коментира агенция Ройтерс.

От председателското място във Върховната рада Турчинов спомена трите смъртни случая в резултат на два инцидента тази седмица - в Донецк и Храков и каза пред депутатите: "Знаете много добре кой организира масовите протести в Източна Украйна - това са агентите на Кремъл, които ги организират и финансират, които са причината да има жертви".

Турчинов предупреди за възможен риск от руско нахлуване на изток след окупацията от Москва на Кримския полуостров.