събота, 22 март 2014 г.

Колко гафа направи мистър Плевнелиев в Бъкингам?

Българският президент Росен Плевнелиев за по-малко от 30 минути успя да сътвори три гафа в Бъкингамския дворец и около него.
Президентът се появи с килната на една страна – на дясно, вратовръзка и с видимо опънати до скъсване, почти разкопчани горни копчета на ризата. Около врата беше като след среднощен гуляй, а ризата му стоеше, като да му е с два номера по-малка.

Строгият кралски протокол не допуска държавен глава на друга страна да дава квалификации за Нейно Величество. Това е недопустим гаф. Плевнелиев нарече английската кралица „световен лидер” и „визионер”. И макар да го направи на излизане от срещата пред журналисти според спецове в международния протокол, да наречеш глава на конституционна монархия „световен лидер”, е дипломатически гаф.

Плевнелиев не се спря дотук, а продължи и на тротоара пред Бъкингамския дворец.
Следващата издънка се оказа, че е направил, като е коментирал темите на разговора си с Нейно Величество, още повече че правило е да не се говори за политика с кралицата, камо ли и да се разгласява това.

„Разговорът мина по цялата тематика на българо-британските отношения, които никога не са били по-добри, но имат нови хоризонти за развитие”, започна правилно според строгия протокол разказа си пред журналистите Плевнелиев. Но внезапно добави, че разговорът е минал и през „европейската тематика до, разбира се, Украйна и Русия”, което според експертите пак е гаф. 
По протокол мнението по актуални теми на кралицата, която не дава интервюта, е тайна.
Затова официалният й гост не говори с нея за политика, а после внимава много как пресъздава разговора.