неделя, 16 март 2014 г.

Днес гласуват в Крим

Крим днес гласува "за" и "против" присъединяването към Русия. Секциите за референдума бяха
отворени в 8 ч местно (и българско) време при голям обществен интерес. Пред много секции опашки имаше още преди началния час.

Върховният съвет на Крим по-рано този месец прие Декларация за независимост и се обърна към Москва с молбата автономната република да бъде приета в Руската федерация. Това решение трябва да бъде потвърдено с волята на жителите на полуострова с днешния вот.

Междувременно ООН прие резолюция, според която резултатът от референдума няма да бъде зачетен за валиден от световната общност. Много от световните сили предварително обявиха, че не биха признали легитимността на референдума, тъй като той се провежда под военен натиск. Такава е и позицията на българската държава.

Първоначално референдумът трябваше да се проведе на 25 май, после датата бе изтеглена на 30 март, а най-накрая - на 16 март.

На референдума се поставят два въпроса: "1. Съгласен ли сте с присъединяването на Крим към Русия като субект на Руската федерация? 2. Съгласен ли сте с възстановяването на конституцията на Република Крим от 1992 г. и за статута на Крим като част от Украйна?"