петък, 14 март 2014 г.

Нови жилища без пари за циганите!

Да се построят нови жилища, в които да бъде настанено населението от ромските гета,
предлагат от Министерството на инвестиционното проектиране (МИП). За целта експертите на МИП разработват концепция за създаване на публично-частни партньорства между общините, държавата и частни инвеститори, в която те да участват чрез безвъзмездно предоставяне на терени за строителство и облекчени условия за ползване на социалните домове.

Финансирането на проекта трябва да дойде от сграден жилищен фонд, който ще бъде създаден специално за целта.  На мястото на досегашните гета пък се предвижда да се построят производствени зони, в които да се осигурят условия за трудова заетост на малцинствата.

Новата инвестиционна инициатива на МИП е в сферата на жилищната политика. Всички тези предложения ще залегнат в нов Жилищен кодекс, какъвто България към момента няма. Експертите на МИП вече са започнали проучване на наличния социален жилищен фонд и на нуждата от социално подпомагане в общините на страната.

В МИП обсъждат и идеята за създаване на база данни, интегрирана в Hационален информационен портал за социален жилищен фонд в България. Той ще дава информация за наличностите и нуждите от социални жилища.