петък, 21 март 2014 г.

ЕС асоциира Украйна

Европейските лидери подписаха политическата част от споразумението за асоцииране на
Украйна с ЕС в знак на подкрепа след решението на Русия да присъедини република Крим.
То бе парафирано от временния министър-председател на Украйна Арсений Яценюк и европейските лидери в Брюксел.

Споразумението ще даде на управлението на страната икономическа и политическа подкрепа.

Решението идва часове, след като ЕС разшири санкциите срещу Русия след присъединяването на Крим към Федерацията.

ЕС добави 12 души към по-рано изготвения списък от 21 души, чиито активи на територията на Съюза ще бъдат замразени. Отнема им се и правото да стъпват на територията на ЕС.

В четвъртък САЩ обяви собствен списък.

В същото време днес Съветът на Федерацията в Русия единодушно ратифицира договора за приемането на Крим в състава на Руската Федерация, предаде ИТАР-ТАСС.

За одобряването на документа са гласували всички 155 членове на горната камара на руския парламент.

Договорът беше подписан на 18 март от президента на Русия Владимир Путин, министър-председателя на Република Крим Сергей Аксьонов и кмета на Севастопол Алексей Чалий.

Последваха и международни реакции.

Франция прекъсна по-голямата част от военното си сътрудничество с Русия, включително съвместните учения и обмена на персонал, обяви френският министър на отбраната Жан Ив Льо Дриан, цитиран от AFP.

Британският премиер Дейвид Камерън предупреди, че ако Руски войски навлязат в Източна Украйна, това ще предизвика "сериозни последствия", пише Reuters. Най-доброто изобличение за Русия е силна и успешна Украйна, добави той.

Днес за украинската криза се изказа и министър-председателят на Русия Дмитрий Медведев. Той смята, че личната слабост и нерешителност на Виктор Янукович са обрекли украинците на по-големи страдания.

„Хората, които излязоха на улицата, имаха право на мирен протест срещу корупцията и произвола на властта”, заяви руският премиер.