четвъртък, 13 март 2014 г.

Спират руски сайт заради интервю с украински лидер

Руският новинарски сайт Лента.ру, който е с висока дневна посещаемост, е предупреден, че ще
бъде затворен заради поместеното на 10 март, понеделник, интервю с киевския лидер на Десния фронт Андрий Тарасенко, взето от пратеника на изданието в украинската столица Иля Азар.

Държавният орган за медийно регулиране Роскомнадзор е изпратил във вторник писмено предупреждение до ръководството и собственика на Лента.ру, че е публикуван материал с екстремистко съдържание. В интервюто Тарасенко се бил позовавал на лидера на Десния фронт Дмитрий Ярош, който в друга публикация казва: "Рано или късно сме обречени да воюваме с Московската империя".

Ярош е обявен от Русия за международно издирване по обвинение за подтикване към тероризъм чрез средствата за масова информация.

Според регулаторния орган Лента.ру е нарушила няколко закона: "За противодействие на екстремистката дейност", "За информацията, информационните технологии и защитата на информацията" и "За средствата за масова информация".

Ако дадено издание получи две писмени предупреждения от регулатора, следва съдебно отнемане на свидетелството за регистрация на изданието. Така то прекратява принудително прекратява дейността си.

На следващия ден след издаването на писменото предписание от Роскомнадзор собственикът на Лента.ру Александър Мамут уволни главната редакторка Галина Тимченко, която работи в изданието от създаването му през 1999 г., и назначи на мястото й Алексей Гореславский, досегашен главен редактор на Взгляд.ру.

За затягането на контрола над руските издания особено след началото на кризата в Киев говори фактът, че много от онлайн изданията предупредиха читателите си да не използват екстремистки изрази в коментарите си, което може да послужи за претекст изданието да бъде затворено.

В този дух е и специалната бележка на друг от четените руски новинарски сайтове Газета.ру, отправена до читателите й, която недвусмислено говори, че изданието се страхува да не бъде санкционирано от Роскомнадзор или дори закрито заради нечий коментар.

В бележката се чете отчаяната молба към читателите "да се държат прилично в постингите си".

"Във връзка със събитията, които стават в света, ви призоваваме към трезво и балансирано коментиране на материалите на нашия сайт. Ние се отнасяме с уважение към правото на всеки човек да изказва мнението си. В същото време редакцията на "Газета.ру не подкрепя призивите към агресия, екстремизъм, междунационална вражда. Също така ви молим да се въздържате от обиди, в частност от национален характер.Надяваме се на скорошна нормализация на ситуацията и мирен изход от който и да било конфликт", завършва бележката.

Надзорът на държавата и заплахата от спиране принуди огромната част от руските новинарски сайтове да следват официалната пропагандна линия на властта и да се въздържат от всякакви публикации, които могат да застрашат съществуването им.