неделя, 9 март 2014 г.

Руски войници превземат гранични застави

Руски войници са превзели с щурм отдел от украинската гранична служба "Щелкино" в Крим. 10 нападатели са нахлули в помещението, набили са началника на граничните наряди, който е опитал да се съпротивлява, и са завзели стаята за съхраняване на оръжието, съобщава ТСН.
Руските военни са нахлули и в жилищата на украинските гранични офицери, взели са им мобилните телефони и са ги изгонили заедно със семействата им. "За съжаление нямаме връзка с тях. На територията на базата "Щелкино" в момента няма украинци, няма и сериозно пострадали.", обяви  помощника на председателя на Държавната гранична служба на Украйна (ДГСУ) Сергей Астахов.

В село Черноморское други 30 въоръжени руски военнослужещи за превзели украинска гранична застава, съобщи в ефира на "5-и канал" представителят на ДГСУ Олег Слободян. Детайлите на атаката все още се уточняват.

По данни на говорител на украинската държавна служба, руските сили вече контролират 11 гранични пункта в Крим, предава Ройтерс.

Слободян посочи нова тенденция в нападенията - изваждат се от строя постове за техническо наблюдение, които осъществяват контрол за надводната обстановка. Два такива поста вече са напълно негодни, тъй като оборудването и кабелите за предаване на информация са били унищожени.

Постъпила е и информация, че около блокираната от седмица военна част А4369 в Севастопол, руските военни са извършили ротация - обсадата са поели свежи попълнения, в  състава на които има и кубански казаци.  Те заявили, че са дошли да ораняват поделението, тъй като имали данни за готвещи се провокации и терористични актове и са уверили, че няма да го щурмуват.

УНИАН предава, че руски военнослужещи оборудват множество блок постове на Перекопския провлак, който свързва Крим с материка.
В тази връзка от пресслужбата на ДГСУ напомнят, че вчера привечер украински невъоръжен самолет, който е летял над района на Армянск е бил обстрелян.

"Въздушното средство е осъществявало патрулиране над границата и приграничните райони. В хода на патрулирането самолетът е открил многобройни постове на руски военнослужещи, разположенипо продължение на Перекопския провлак. От един такъв пост (последните 10 секунди от видео) е бил открит огън по самолета", гласи съобщението на ДГСУ.