понеделник, 3 март 2014 г.

Изтребители, кораби, бронетехника около Крим

Въоръжени руски военнослужещи са завзели повечето стратегически военни обекти в Крим,
съобщава „Радио Свобода”. В последните часове е бил блокиран Керченският отряд на морската охрана от държавната гранична служба. На руския бряг на Керченския пролив, който отделя Крим от Русия, се забелязва концентриране на бронирана техника, предава Ройтерс, като се позовава на украинската гранична служба.
Ситуацията в украинския флот е напрегната. Кримски военнослужещи съобщават, че главната тактика е да не провокират добре въоръжените руски войници. В случай на нарушение от тяхна страна, обаче, те били готови да се защитят.

Имало е опити на руски военни да завземат територията на базите на отряд на морската пехота във Феодосия и на отряд на бреговите войски в Перевалск.

Въпреки официалната забрана, през нощта във въздушното пространство на Украйна са навлезли група руски бойни самолети, събщава агенция е-Крым.  Два руски изтребители Су-27, излетели от Краснодар, са прелетели от руската граница до района на Мелитопол. Те са били прихванати от два изтребителя Су-27 на Въздушните сили на Украйна.

По време на радиообмена руските пилоти са заявили, че „до целта им има 80 км”. След това руските самолети са напуснали украинското въздушно пространство, но скоро границата са пресекли още два руски изтребителя. За тяхното прихващане също са били вдигнати украински изтребители. В ранното утро на 3 март вторите два изтребителя са напуснали въздушното пространство на Украйна.

Русия е започнала да разполага бронетехника по руския бряг на Керченския проток, който разделя Русия от украинския полуостров Крим, предаде Ройтерс. Украинските служби се опасяват, че Русия може да подготвя десант на Кримския полуостров.

Според тях руски кораби са се придвижили във и около пристанището в Севастопол, където руският Черноморски флот има база. Освен това, руските сили са блокирали мобилната телефонна мрежа в някои части на Крим. От руското министерството на отбраната не са коментирали тази информация.