вторник, 18 март 2014 г.

Москва начерта новата граница с Украйна! Киев заплаши с национализация на цялото руско имущество в страна и в Европа

В изявление украинският външен министър заяви: "Не признаваме и никога няма да признаем
така наречената независимост или така нареченото споразумение за присъединяването на Крим към Руската Федерация", предаде Би Би Си.

Подписания договор за присъединяване на Крим към Русия няма нищо общо с демокрацията, правото и здравата мисъл, заяви директорът на Департамента на информационната политика към Министерството на външните работи на Украйна Евгений Перебийнис.

Украйна никога няма да признае независимостта на Крим и присъединяването към Русия. Ще приемем всички международни мерки за възобновяването на предишното положение, коментира Перебийнис.

В същото време Украйна заплаши, че ще национализира имущество на Русия в страната си и други държави по света като компенсация, обяви правосъдният министър Павел Петренко, предаде Интерфакс.

„Ние ясно заявихме: ако Руската Федерация признае тези действия на кримските власти, то Украйна си запазва правото да предприеме адекватни мерки за компенсиране на всички загуби за сметка на имуществото на Руската федерация и се намира както на територията на Украйна, така и в други държави”, каза Петренко.

Той подчерта, че Украйна ще действа според международните и национални закони.
Границата на Крим с Украйна се признава за държавна граница на Русия, пише в документа за приемането на републиката в Руската федерация, предаде РИА Новости. Министърът на правосъдието на Украйна Павел Петренко пък заплаши с национализация на цялото руско имущество на територията на страната.
 „Границата на република Крим по суша, по протежение на територията на Украйна, се явява държавна граница на Руската федерация. Разграничаването на морските пространства на Черно и Азовско море ще стане на база международните договори на Русия, нормите и принципите на международното право”, гласи документът.

На север това е тясна ивица земя - Перекопския ппровлак, Сиваш и Арабатска стрелк. Тук е границата на Крим с украинската Херсонска област. На запад, юг и юго-изток полуостровът граничи с Черн море, на северо-изток с – Азовско. На изток само тесният Керченски пролив отделяше до днес Крим от Русия.