неделя, 20 април 2014 г.

Украинска банка дава $ 10 000 долара за заловен руски шпионин

"Пресса Украины" съобщава, че банка ще плаща по 10 000 долара за всеки заловен и
разоръжен руски шпионин.

Днепропетровският олигарх Игор Коломойский е определил 500 000 гривни (около 42 000 долара) награда за военослужещите, които стреляха по протестиращи в Мариупол, където имаше 3 убити и 13 ранени.

„Взето е решение да се изплатят 500 000 гривни на личния състав на воинската част в Мариупол, която отрази атаката”, обяви в социалните мрежи заместникът на Коломойский Борис Филатов.

В интернет се разпространява и снимка на „изгодната оферта” на ПриватБанк, чийто собственик е Коломойский. Както пише новинарският портал "Пресса Украины", "в размирните Донецк и Луганск, където върлуват въоръжени проруски сепаратисти-терористи", се появи нова социална реклама. На билборда е написано: "Изгодно предложение от ПриватБанк: $10000 за москаля".

"Както е известно, ръководството на Днепропетровска област начело с Игор Коломойский е определило възнаграждение за заловени руски наемници и конфискация на оръжието им. За всяко предадено на властите "зелено човече" наградата е 10 000 долара", съобщава "Пресса Украины".

КОЙ Е ИГОР КОЛОМОЙСКИЙ


Коломойски е смятан за един от най-„затворените” и властни бизнесмени в Украйна. Държи бизнесът му да е далеч от прожекторите, също както и личният му живот. Въпреки това се знае, че е имал обтегнати отношения с Янукович, чийто кръг определя като „цинична промишлено-политическа корпорация”. В момента заедно с Боголюбов се съдят в Лондон с клонящия към Янукович милиардер Виктор Пинчук, който иска от тях 2 млрд. долара компенсации за щети от неизпълнени договорености при приватизацията на рудодобивния комбинат в Кривой рог.

Руският президент Владимир Путин пък на своя пресконференция на 4 март нарече Коломойски „уникален шмекер”, защото бил завлякъл с пари и имущество и руския олигарх Роман Абрамович. Това се смята за отговор на реплика на самия Коломойски, нарекъл ден-два по-рано стопанина на Кремъл „нисък на ръст шизофреник” - по повод острата руска реакция на смяната на властта в Киев

На младини Коломойски е бил близък със землячката си Юлия Тимошенко, но по-късно завива към нейния първо съратник, а после съперник Виктор Юшченко. Вероятно защото като премиер Тимошенко спъва през 2008 г. опита му да приватизира Одеския пристанищен завод (ОПЗ). Тя първо оставя „Приват” да закупи ОПЗ за солидна сума, а после размисля и разваля сделката. Едва ли Коломойски ще пропусне сега да поиска реванш - очевидно ще разчита да получи поне това срещу съгласието си да седне на горещия губернаторски стол в непокорния на Киев Днепропетровск.