сряда, 23 април 2014 г.

На тази дата: 23 април 1564г. е роден Шекспир

На днешния ден през 1564 година е роден Уѝлям Шѐкспир, смятан за най-значимия автор в англоезичната литература и един от най-видните драматурзи в световната история. Оцелелите произведения на Шекспир, някои писани в съавторство, включват 38 пиеси, 154 сонета, 2 дълги повествователни поеми и няколко други стихотворения. Пиесите му са преведени на всички значими съвременни езици и се изпълняват по-често от тези на всеки друг драматург.

Шекспир се ражда и израства в град Стратфорд на Ейвън. На 18 години се жени за Ан Хатауей, от която има три деца: Сюзана и близнаците Хамнет и Джудит. Между 1585 и 1592 г. започва успешна кариера в Лондон като актьор, писател и съсобственик на театрална трупа, наречена Мъжете на Лорд шамбелана, а по-късно - Мъжете на краля. Изглежда около 1613 г. той се оттегля в Стратфорд, където умира три години по-късно. Не са запазени много източници за личния живот на Шекспир и до днес продължават споровете по въпроси като външния му вид, сексуалната му ориентация, религиозните му възгледи и авторството на произведенията, които му се приписват.

Незабравими цитати на гения на Ренесанса за любовта и истините за живота:
1. Никога не искай да знаеш толкова много. Колкото по-малко знаеш , толква по-просто живееш. Знанието те прави свободен, но нещастен.



2. Живеят само влюбените, останалите просто съществуват.



3. По-опасно и по-вредно е да се укрива любовта, отколкото е да се обяви.



4. Само нещастният познава щастието. Щастливият е манекен на жизнеността. Той само я показва, не я притежава.



5. Без сетива няма чувства. Ако се смееш, когато другите се смеят, и плачеш, когато другите плачат, тогава трябва да се приготвиш да умреш, когато те умират, и да живееш, когато те живеят.



6. О, слабост, твойто име е жена!



7. Стремете се към съвършенство и без това няма да го постигнете.



8. Времето върви различно за различните хора.

9. Човек е свършил, превърналнал се е в жив мъртвец не когато престане да обича, а да мрази. Омразата съхранява, в нея, в нейния химически състав е заложено "тайнството" на живота. Не случайно тя си остава най могъщият стимулатор, изнамерен някога, при това добре понасян от всеки организъм, дори от най - изнемощелия.



10. Ако ти дадат разчертана хартия, пиши накриво.