събота, 5 април 2014 г.

Земетресения в 7 държави за 24 часа!

Седем земетресения, четири от които - мощни, разлюляха различни части на земното кълбо
през последните няколко часа. Част от тях са регистрирани изключително близо до България - в съседките ни Турция и Гърция.
Трус с магнитуд 5.1 бе регистриран в южната част на Италия, съобщи АФП, като се позовава на информация на италианския Национален институт по геофизика и вулканология. Епицентърът на труса е бил в морето на дълбочина 68 км в близост до област Калабрия. Няма данни за пострадали и разрушения. Служители на службата за гражданска защита извършват проверки в засегнатите територии.
Земетресение с магнитуд 5.7 по Рихтер разтърси и южната част на Гърция и беше усетено в Атина. Според Американския геофизичен институт епицентърът е на 25 км източно от остров Идра и на около 78 км южно от Атина. В същото време Атинският институт по геодинамика съобщава, че земетресението е с магнитуд 5.4. Трусът е регистриран в 11.08 часа местно време.
По-рано днес трус от 5.4 по Рихтер имаше и в Югозападен Китай. До момента там има поне шестима пострадали. Земетресението е станало на дълбочина от 13 км и в близост до Силуоду, провинция Юнан. Има разрушени къщи, а също така са активирани планински свлачища.
Последва мощен трус от 4,5 по Рихтер в Иран, съобщава Европейският средиземноморски сеизмологичен център. Земният трус е бил с дълбочина 60 км и е настъпил в 16.46 часа местно време (15.16 часа българско време).
Поредното земетресение днес беше в Чили. Трусът е бил с магнитуд 4.8 по Рихтер. Епицентърът е на 76 км западно от град Икике, предаде Американският сеизмологичен институт. Трусът е бил регистриран в 17.04 часа българско време и е бил с дълбочина 10 километра.
Слаб трус беше регистриран в Централна Турция в 15.40 часа местно време, предаде Европейският средиземноморски сеизмологичен център. Земетресението е било с магнитуд 2,7 по Рихтер и е било засечено на 227 километра североизточно от Анкара.
Няколко минути по-късно слаб трус беше регистиран и в Испания. Земетресението е било магнитуд 2,4 по Рихтер. Епицентърът на труса е бил на 47 км южно от град Валенсия.