вторник, 8 април 2014 г.

8 април- Международен ден на ромите

На днешната дата, 8 април, ромите честват своя международен празник. В Деня на ромите те
отдават почит към жертвите от етноса си, загубили живота си през Втората световна война в нацистките концлагери. Датата се отбелязва за 24 пъти, откакто през 1992 г. е утвърдена от ООН и Европейския съюз по предложение на Международната организация "Романо юнион".
На 8 април 1971 г. в Лондон е открит първият конгрес на Международния ромски съюз. На срещата са приети ромски химн и знаме. Химнът е популярната и в България песен „Джелем, джелем", написана от сърбина Жарко Йованович, а ромското знаме е червено колело с 16 спици върху синьо и зелено, символизиращи небето и тревата, както и волния чергарски живот на ромите в миналото.
На този ден ромите по света отправят апел за уважение, мир и толерантност, защото слънцето свети еднакво за всички. Това е и мотото на кампанията, посветена на 8 април, която Център "Амалипе" организира тази година в над 100 населени места в цялата страна - „Слънцето свети еднакво за всички".

Центровете и местните клубове за развитие на общността са подготвили в цялата страна множество спортни мероприятия и игри, срещи-дискусии с местната общност по повод 8-ми април, лекции, концерти, рецитали, както и раздаване на брошури и информационни материали с интересни факти за ромите, историята на Международния ден на ромите и др. В отбелязването ще се включат и училища от цялата страна, които ще се присъединят към организираните мероприятия от доброволческите клубове по толерантност и центровете за развитие на общността.
Малко смях с роми :)

ВИДЕО