неделя, 13 април 2014 г.

Днес е Цветница! Честит празник

Християните по света отбелязват днес голям празник - влизането на Исус Христос в Ерусалим,
наричан у нас Цветница (Връбница), а в други страни Палмова неделя.

Шест дни преди своето възкресение Исус е бил посрещнат на портите на Ерусалим по царски, като ликуващата тълпа е обсипвали пътя му с палмови клонки. Той е бил смятан за Син Божи, след като на предния ден е върнал от мъртвите Лазар, брата на Марта и Мария.

На днешния празник вярващите носят в ръце клонки - в Европа маслинови, лаврови, върбови, от зеленика, розмарин или стилизирани палмови листа, както и пролетни цветя.

Цветница е празникът на цветята и на цъфтежа. Според старите български обичаи имен ден празнуват всички, носещи имена на цветя, растения, храсти и дървета.
Сутринта над портите на всяка къща се закичват венчета от върбови клонки, които предпазват от зло и от неплодородие. Лазарувалите предния ден моми се събират на реката, като всяка носи свое венче и омесения предварително обреден хляб /кукла/ и изпълняват обичая "кумичене". Венчетата и парчета от хляба се нареждат на дъсчица и се пускат по течението. Момата, чието венче излезе най-напред, се избира за "кумица" и тя повежда моминското хоро към своята къща.

Тази година християните по източната и западната традиция отбелязват Възкресение Христово на 20 април.

Затова днес Цветница/Палмова неделя празнуват източноправославни, католици, протестанти и последователите на арменската църква.

Седмицата, която започва в понеделник след Цветница, се нарича Страстната седмица и означава мъка и страдание.