сряда, 16 април 2014 г.

Вижте как работят българските роби в чужбина! Видео

През няколко седмици един микробус спира на централен софийски пазар и товари пътници,
нова работна ръка за селскостопанската индустрия в южна Италия, пише arsindikat.org. Отчаяни от бедност и безработица, десетки жени и мъже пълнят буса и заминават с надеждата да продадат труда си и най-сетне да осигурят живота на семействата си, да платят наемите и сметките, както и задълженията към банки и кредитори, в които са затънали.Шофьорът, самият той наемен работник, обещава гарантирана работа в италианска фабрика. След един ден път с бус и ферибот през Игуменица, Гърция, работниците се озовават в Пулия, Италия, насред поле с бараки, и никаква фабрика. Оказва се, че имат два варианта: да останат и да приемат несигурния, спорадичен и нископлатен труд в селското стопанство, или да платят откуп от няколкостотин лева, за да бъдат върнати обратно по същия път в София.

В същия експлоататорски капан попадат и мигрантите достигащи италианските брегове от Африка. Стотиците мигриращи работници запълват жаждата за евтин труд, но вместо на прага на нов живот се озовават отново в мизерия, този път далеч от дома. Когато получават заплащане, то е едва наполовина от минималната надница в Италия.

Наскоро италианската полиция щурмува една такава фабрика, засне нечовешките условия, при които се трудят нашенците и го качи на сайта си. Вижте видеото долу.

ВИДЕО