събота, 19 април 2014 г.

Днес е Велика събота! Ходим на църква в полунощ

Свърши се! Отче, в твоите ръце предавам духа си! Това казал Христос и издъхнал. Тогава земята се потресла, скалите се разпукали, храмовата завеса се раздрала на две отгоре додолу, гробовете се разтворили и телата на много починали светии възкръснали.

Благодатният огън се очаква да се спусне днес по обяд, както се случва вече 2014 г., над гроба на Иисус Христос в стария град Йерусалим. Хората наричат чудото още Свещен или Небесен огън, защото не изгаря при добир в първите няколко минути.

В полунощ - в събота срещу неделя се ходи на църква. Козунакът, държан по време на
църковна служба, се пази и носи вкъщи. Вкъщи се донася горяща голямата църковна свещ - пламъкът символ на светлината да влезе вкъщи.

От понеделник насетне 40 дни християните се поздравяват с "Христос възкресе" и отговарят "Воистина воскреси". Рано сутрин се припалва за кратко донесената от Взъкресната вечер свещ. Тя трябва да изгори до Възнесение /Спасовден/  - на 29 май.

На Великден се носят яйца и козунак на кумове и роднини. Около семейната трапеза всеки избира своето великденско яйце. Надчукват се с яйца, за да се избере яйцето борец. Изяждат се за здраве. Този обичай от древността е свързан с народните представи за яйцето като символ на живота. В понеделник се ходи на гробища - да се почете паметта на мъртвите. Носят се от  всички приготвени за Великден ястия.