неделя, 20 април 2014 г.

Христос воскресе! Великден е!

Днес е Великден, денят, в който празнуваме възкресението на Исус Христос. За православните
християни това е най-големият празник, наричан Празник на всички празници.

Христос възкръсва на третия ден, след като е разпънат на кръст и погребан. Празната гробница е открита от жените мироносици, посетили гроба, а Исус се явява на Мария Магдалена и на апостолите. Тази вечер преди полунощ се отслужва тържествено богослужение.

Рано сутринта в неделя се отслужва тържествена литургия. Запалената на нея свещ се отнася в дома, за да влезе в него частица от светлината на Възкресението! Празникът се почита и на трапезата, където задължително присъстват Великденските символи – боядисаните яйца, символ на мъченическата кръв Христова, и козунакът – символ на Агнеца Божий. На масата се слага и печено агне, с което се ознаменува краят на дългия пост.

Трапезата не се вдига през трите дни на празника. Те се посвещават на родителите и близките. Седмицата след Великден се нарича Светла седмица, защото Христос внася светлина във всеки и във всичко. Народът вярва, че ако през тази седмица си пожелаеш нещо от сърце, докато държиш монета в ръката си, то непременно ще се сбъдне.