четвъртък, 10 април 2014 г.

"Белочела кокошка" ни шпионира

Руснаците ни шпионират с "Белочела водна кокошка" заради кризата в Украйна. Така според
класификацията на НАТО се води разузнавателния самолет Ил-20 Goot. Руските самолети ни навестяват през ден, като летят ниско над границата ни.
В понеделник вечер е засечена една руска "кокошка", която е прелетяла край нашите брегове с изключен идентификационен сигнал, пише изданието като се позовава на специализирания сайт "ФлайтрадарБГ". Но малко преди машината да кацне в Севастопол на екрана се е изписала принадлежността й - руски военновъздушни сили.

Очаква се темата за руските шпионски полети да бъде разисквана по време на двудневната визита на генералния секретар на НАТО Андерс фон Расмусен, който пристига днес у нас.

"Такива полети не са нещо необичайно, странното е, че зачестиха от началото на кризата в Украйна", коментират офицери от ВВС. По думите им витловият самолетът Ил-20 бил буквално натъпкан с ултрамодерна техника, която заснемала всичко по пътя си.

В предната му част има фотоапарати за панорамни снимки и станция за общо радиотехническо разузнаване "Ромб-4". В гондолата под корпуса е разположена станция със страничен обзор "Игла-1". Във вътрешността на самолета има станция за детайлно радиотехническо разузнаване "Квадрат-2" и апаратура за радиопрехващане в УКВ диапазон "Вишня", инфрачервен скенер и др. Екипажът е от петима  души, а операторите на разузнавателните системи са осем.

"Те прихващат както радарите ни, така и радиорелейните и мобилните линии. Всичко им е като на длан", допълват авиаторите. По думите им целта им била не толкова да разузнават, защото те ни знаят всичко, а и военната ни техника е руско производство, а да демонстрират натиск.

След присъединяването на Крим към Русия в авиобазите Гвардейское и Кача са пристигнали и фронтови реактивни разузнавателни самолети Су-24. Те развиват скорост до 1430 км/ч и имат обсег на действие до 2500 км.

Когато някои от руските разузнавателни самолети наближи въздушното ни пространство от Центъра за противовъздушна отбрана на НАТО в Испания дават сигнал наши самолети да излетят и да придружат разузнавателните машини, докато не се изтеглят от зоната край морската ни граница.

Тази нощ в акваторията на Черно море навлезе американския ракетоносец "Доналд Кук", потвърди Пентагонът. Очаква се този модерен боен кораб, който е част от противоракетната отбрана с морско базиране Иджис", да демонстрира подкрепа в неравната ни схватка с руските разузнавачи.