сряда, 2 април 2014 г.

Правителството строи басейни в села на ДПС

Министерството на младежта и спорта непрозрачно разпределя пари за плувни басейни и
площадки за избрани общини от фонда за развитие на регионите, алармира ГЕРБ.

Ивелина Василева от ГЕРБ съобщи в кулоарите на парламента, че по програмата за растеж и развитие на регионите, към която е и фондът, за ведомството има отпуснати 20 млн. лв.
По думите й тези пари са разпределени непрозрачно и избирателно към малки общини и села, в които превес има ДПС, за изграждане на закрити плувни басейни и площадки.  „Никой не разбра как тези населени места са подбрани, по какви критерии. Жителите им наброяват 100-200 души“, допълни депутатът.

Колегата й Валентин Василев обясни, че на община Лозница, Разградско, са дадени 143 хиляди лева от министерството, отпуснати по програмата за развитие на регионите.

Община Кубрат е получили 80 000 лева, а Завет – веднъж 130 000 лева и втори път още 230 000 лева.   „Силно притеснени сме от това разпределение на средствата и не сме убедени, че ще дадат необходимия ефект“, коментира Иван Чолаков.

От ГЕРБ се оплакаха от липсата на реакция от ресорния министър Мариана Георгиева. „Процесите в министерството на спорта са показателни, че заразата, която плъзна от министерството на финансите при разпределение на средствата, е заляла и другите ведомства“, коментира Ивелина Василева.

Преди дни от ГЕРБ алармираха, че парите на фермерите отиват за консултанти и коли.  От земеделското министерство отрекоха да има възможност с евросубсидии да се купуват луксозни возила. Ще се признават до 47 000 лв. за покупка на автомобил.