вторник, 8 април 2014 г.

Йовчев: Не приех оставката на Лазаров

Никога не е имало идея, че в Лясковец няма да е опасно. Планът за операцията срещу стрелеца
Петко Петков в Лясковец не е сработил. Полицаите е трябвало да проникнат от три места, но от третото място не са успели.Това каза в ефира на Би Ти Ви вътрешният министър Цветлин Йовчев по повод кървавата драма, в която Петко Петков уби спецполицай и райни други трима.
"Изводите на предишния главен секретар на МВР също са правилни. Въпросът е, че действията не са били адекватни за предотвратяване на заплахата", каза той.Специалният отряд за борба с тероризма  е провеждал два пъти тренировки за това как ще проникне в къщата на Петко Петков.
10-15 секунди не са достигнали на отряда, за да си свърши работа. "Причината е, че лицето е било предпредено, знаело е за акцията. Нямаше как да не се проведе акцията, при положение, че на следващия ден е можел да ивади незаконното си оръжие и да стреля по хора, по деца", каза Йовчев.
По план баретите е трябвало да проникнат от 3 места, а те са успели да проникнат само от 2. Какво щеше да стане, ако бяха изпълнили плана, само може да гадаем, допълни министърът.
Сегашният главен секретар на МВР Светлозар Лазаров е предложил в неформален разговор на министъра да си подаде оставката още в първия момент. Йовчев обаче не я е приел, защото не искал да си измие ръцете с подобна оставка, а да направи анализ на ситуацията.Аз съм гърбът на главния секретар на МВР. Ще пазя всеки, който си изпълнява задълженията в МВР, зарече се министърът на вътрешните работи.