понеделник, 28 април 2014 г.

Къде сме в индекса на мизерията?

България е точно по средата в класация за индекс на мизерия, в която са включени 90 страни, като според индекса сме по-добре от всичките си съседи с изключение на Румъния, съобщи Нова ТВ.

Индексът на мизерията зависи от инфлацията, банковите лихви, безработицата и ръста на икономиката. Автор на проучването е бащата на валутния борд у нас Стив Ханке.

Според индекса на мизерията разстоянието между Венецуела, Украйна, България, САЩ и Япония е около 20 позиции, като подредбата крие изненади.

Най-зле е Венецуела - на 1 място, а най-добре - Япония - на 90 място. В по-лошата половина застава Украйна, а в по-добрата САЩ.

Индексът на мизерията ни позиционира по-добре от Турция, Македония - на 11 място, Гърция - на 10 място, и Сърбия - 3 място. По-напред са само румънците.

Освен индекс на мизерия, изследването на професор Ханке посочва и основния проблем пред всяка държава. Според него основният компонент, който определя мизерията в България, е безработицата.

Според Ханке огромен риск за още по-висока безработица крие административното увеличаване на минималната работна заплата. В момента у нас тя е 340 лева, а според синдикатите трябва да стане повече.