неделя, 6 април 2014 г.

Задава се бананов Армагедон

Милиони по света са изправени пред опасността да гладуват, защото смъртоносна болест
изтребва плантациите с този плод, предупреждава Организацията по прехрана и земеделие към ООН, цитирана от британския в. "Индипендънт".
Изданието обяснява, че заплахата от гъбичката, наречена „Панамска болест от тропически вид“ – или TR4, е опустошила разсадите за износ в Мозамбик и Йордания.

Има риск гъбата, за която засега няма ефикасно лечение, да е достигнала и най-големите плантации за банани в Латинска Америка, където може да унищожи големи насаждения.

Смята се, че в света 410 милиона души разчитат на бананите, за да си осигурят една трета от дневния прием на калории. Според оценките на експерти новата болест може да унищожи до 85 процента от бананите по света.
Подобна гъба може да се разпространява в капчиците вода или в малки количества пръст, полепнала по обувките или превозните средства.

Друга гъба, наречена "сигатока“, достигна Карибите от Азия през 90-те години и допринесе за намаляване на износа на банани с 90 до 100 процента в пет страни. Учени сега е опитват да създадат устойчиви на болести генномодифицирани видове банани или нови сортове.