понеделник, 7 април 2014 г.

Украйна въведе извънредно положение в три източни области

Върховната Рада на Украйна разгледа проект на постановление за въвеждане на извънредно
положение в три източни области на страната във връзка с напрежението между сепаратисти и привърженици на правителството в Киев. Това съобщи ИТАР-ТАСС.
Областите, в които ще се въведе извънредното положение са Донецка, Луганска и Харковска. За трите размирни територии заминава цял екип, съставен от висши служители на съвета за национална безопасност и отбраната. Междувремемнно беше потвърдена и информацията, че проруски настроени граждани са успели да вземат поне 300 автомата и още 100 единици леко стрелково оръжие.

Очаква се там да пристигнат и кандидат- президентът Юлия Тимошенко, както и шефът на Министерството на вътрешните работи Арсен Аваков. Неговата задача ще е «координация на действията на силовите структури».

Още от сутринта в Харков напрежението рязко се изостри, след като само една улица раздели двете групи митингуващи – от една страна, наричащите се «защитници на Харков», които завладяха и сградата на областната администрация и от друга – активистите на евромайдана.

Двете групи стигнаха до пряк сблъсък, след което евромайданци напуснаха района.Според официална информация, пострадали в сблъсъка са 10 души5, които са откарани в болница за оказване на първа помощ. В момента на мястото има сили на милицията, които осигуряват реда и спокойствието. В сградата на администрацията продължават преговорите между представителите на правителството в Киев и митингуващите.