петък, 9 май 2014 г.

Над 100 луксозни круизни кораба идват у нас

Около 60 000 богаташи ще пристигнат у нас с круизни кораби. Заради кризата в Украйна туристическите лайнери масово променят маршрутите си към Варна и Бургас, твърдят от ръководствата на пристанищата в двата града.

Само за 4 седмици броят им се е увеличил с 15. Туроператори се надяват до края на сезона в Бургас и Несебър да хвърлят котва над 100 лайнера, което ще бъде невероятен рекорд. "До момента имаме общо 55 заявки за пасажерски кораби в Несебър и над 20 за Бургас. Тези цифри обаче ще продължат да растат. Трудно е да се каже колко кораби и пасажери ще пристигнат", коментира Стойчо Димов, шеф на звено "Маркетинг" в пристанище Бургас. По прогнозни данни, на двете южни пристанища се очакват около 36 000 туристи.

46 посещения на круизни кораби са потвърдени до момента на порта във Варна, което очертава 2014 г. като рекордна, коментира за "Стандарт " изпълнителният директор на порта доц. Божидар Чапаров. Това са над 25 хиляди туристи, които ще посетят морската столица. В предишни години на пристанище Варна акостират средно между 17 и 25 круизни кораба годишно. Най-големият брой досега е бил през 2009 г., когато на Морска гара са спрели 25 лайнера с близо 13 хиляди пасажери.

Първият пътнически кораб пристигна във Варна веднага след Цветница. MSC Sinfonia откри круизния сезон на 14 април с 2065 пасажери, припомни доц. Чапаров. Корабът първоначално не е включвал българския порт в маршрута си, но поради напрегнатата ситуация в Украйна компанията е предпочела Варна за круизите си в Черно море. MSC Sinfonia пристигна отново на 8 май и е заявен с над 2000 пътници. До края на сезона най-много курсове до Варна ще направи бутиковият "Хармони Джи", на борда на който се возят над 50 пътници, предимно богати американци. Корабът е заявил 7 рейса до морската столица. Последната заявка до този момент е на 21 октомври, когато се очаква Boudicca с 900 пътници на борда.

Доц. Чапаров увери, че порт Варна има пълна готовност да поеме целия поток от кораби и туристи. Проблемът, който се очертава, не е свързан с работата на пристанището, а с необходимостта да бъде осигурен безопасен трафик на автобусите от и за Морска гара, както и достатъчно места за паркиране. От друга страна е проблемът с опазване на туристите от набезите на джебчиите, каза шефът на пристанище Варна, припомняйки скорошния инцидент, който забави с няколко часа отплаването на MSC Sinfonia.