вторник, 13 май 2014 г.

25 милиона за брадатата жена

25 милиона паунда очакват Кончита Вурст. Според експерти в развлекателно рекламната
индустрия това е приблизителната сума, която може да бъде спечелена от тиражирането на новата поп икона на различните, коментира "Дейли мейл". Екстравагантната трансформация от мъжки певец в брадата дива превърна победителят в "Евровизия" в световна звезда. Европа и Америка нонстоп говорят за него. 170 милиона души гледаха на живо шоуто на австриеца в Копенхаген тази събота. Изпълнението му спечели легиони фенове. Конкурсът не познава подобен триумф след АББА през 1974-а.
Но преди да се трансформира в своето алтер его, Кончита Вурст, 25-годишният Томас Нойвирт, се опитва да намери славата в момчешката банда Jetzt Anders - от немски "Сега различни". На снимките от онази епоха той е с гладко лице - без брадата, която фокусира вниманието на целия свят. Юнаците се появяват през 2007-а на музикалното шоу "Стармания", където стигат до финал. Томас се връща под светлините на прожекторите през 2011-а, преобразен като Кончита Вурст - с дълга коса, пърхащи мигли и мъжка брада. Печели второ място на състезанието за таланти "Големият шанс", а в друго риалити пътешества из пустинята в Намибия с високи токчета, докато се опитва да живее с племена. Нойвирт участва в предаването на националната телевизия "Най-трудната работа в Австрия" - защото бачка във фабрика за консервиране на риба.
Когато Томас е избран да представя Австрия на "Евровизия", Туитър полудява с над 5 милиона постове. 31 хиляди души се присъединяват към страницата "Анти-Вурст" във Фейсбук. Това е повече с 12 хиляди от тези, които го харесват. Други 3100 души пък подписват петиция, с която призовават за ревизия на решението. Негативно настроените определят избора на Кончита като "долнопробен", "шега", "глупав", "смущаващо" и "отвратителен". Победата предизвика много възмущение. "Евровизия" показа евроинтеграторите в тяхната европерспектива - брадато момиче", написа във Фейсбук вицепремиерът на Русия Дмитрий Рогозин. Владимир Жириновски, лидер на Либералната демократическа партия, коментира: "Преди 50 години Съветската армия окупира Австрия. Направихме грешка, че я освободихме. Трябваше да останем там." Преди конкурса политици от Русия и Беларус призоваха телевизиите да бойкотират изпълнението на Кончита. Много руснаци пуснаха в Туитър снимки с избръснати бради в знак на протест.
Демократичният вот на "Евровизия" е вид отговор на обикновените граждани на събитията в Украйна и руското антигей законодателство. Австрийският президент Хайнц Фишер казва, че това не е победа само за неговата страна, а за различията и толерантността в цяла Европа. Кончита беше посрещната на летището у дома си от екзалтирана тълпа фенове, които заявиха своята подкрепа.
Комикът Ръсел Бранд пусна снимка, на която е облечен в зелена рокля: "Прецакан съм. Но каква велика нощ." Същото направи и журналистката Нигела Лоусън. Докато негативно настроените си позволяваха словоизлияния в социалните мрежи, уважавани медии подкрепиха избора на "Евровизия". Английският вестник "Хънфингтън поуст" направи колекция от фотоси, обработени с фотошоп на известни красавици с бради. Журналистите не се уплашиха да сложат брада дори и на кралица Елизабет II, Анджелина Джоли, Кейт Уинслет.
Големият въпрос е дали цялата акция "Томас-Кончита" не е под егидата на мениджърите, които трябва да реанимират "Евровизия". Рейтингът на конкурса пада постоянно, сума ти държави тази година отказаха участие в него. Касичката остава без постоянни вноски, а това винаги буди основателна тревога за бъдещото на този толкова сладък за някои бизнес.