понеделник, 26 май 2014 г.

Извадка 54 на сто: ГЕРБ - 32,18%, БСП - 18,8%, ДПС 14,52

ГЕРБ печели изборите за Европейски парламент с 32,18% от гласовете. БСП получава 18,8%,
ДПС над 14,52%. След тях се нарежда „България без цензура“ с 10,73% и Реформаторският блок с близо 6,66%. Това сочи извадката от обработените 54.26% от протоколите. Останалите кандидати са под бариерата за влизане в Европейския парламент.По данни на районните избирателни комисии ГЕРБ води в Ловешка и Габровска област, както и в град Шумен. ДПС води в Разград, а БСП във Видинско.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че след евроизборите трябва да последват незабавни оставки. Той призова премиерът Пламен Орешарски да си си тръгне заедно с цялото правителство. "Псевдопремиерът и псевдопредседателят на Народното събранието след този вот незабавно да подадат оставка и да върнат местата, които са заели несправедливо. Вотът на недоверието беше днес!", обяви Бойко Борисов и допълни: "С един глас ГЕРБ да има повече гласове сега от БСП, те трябва незабавно да върнат мандата!" "Няма логика вече на два избори победителите да са извън властта", твърди лидерът на ГЕРБ. Според него още утре реално може правителството да подаде оставка и да има предсрочни избори.

„Трябва да отидем на избори в следващите два-три месеца. Народът няма да се успокои. Нова зима в управление на Орешарски, Местан и Станишев е авантюра за България. Ако стои ГЕРБ там, е същата работа. Нашата сила е голяма и не може да стои извън парламента. Трябва да се постигне консенсус - какви приоритети трябва да има, за мен на първо място това е социалната политика. Държавата е бедна, хората са бедни, положението е страшно. Искаме България да бъде уважавана в Европа. Станишев и Орешарски нямат право да излъчат еврокомисаря на България”, обяви лидерът на "България без цензура Николай Бареков.

Сергей Станишев заяви твърдо намерението си да не се оттегля като лидер на БСП. "Аз моята отговорност към избирателите съм си я поел, няма да подам оставка и да направя услуга на ГЕРБ. Ще си вземем нашите поуки", заяви лидерът на БСП. "Очакваният резултат беше изненада за нас. Ние се представихме много по-слабо, отколкото казваха всички социолози. Едната е традиционното неучастие на симпатизантите ни в европейските избори. Знам, че тези хора добре осъзнават, че този начин на управление на ГЕРБ не бива да бъде допускан отново на власт", коментира още Станишев.

На въпрос, дали ще замине в Брюксел като евродепутат, Станишев отвърна: "Вече съм отговарял на този въпрос. Летя утре, но се връщам във вторник.

"Искам да кажа на многото говорители, които се появиха тази вечер – всички с едни или други политически сметки – да не бързат да говорят от името на българските граждани и народа. Тези, които мислят, че изборите са насочени към свалянето на правителството, правят грешка." Това каза председателят на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев на пресконференция в НДК."Тепърва предстоят да се видят и резултатите от ЕС, като цяло, но трябва да се каже, че на избори ЕНП ще претърпи загуба. Има много тревожни явления в ЕС”, каза още Станишев.

"Убеден съм, че европейските социалисти в ЕП ще работят за много по-ясна промяна в ЕС, тя е наложителна. В България стана ясно, че партиите, които водиха кампания като за национални избори постигат по-добри резултати. За нашите избиратели е трудно да бъдат мотивирани за европейски избори. Това сме го преживявали два пъти. Не успяхме да събудим нашите хора", каза още Станишев.  

Нереализиралият се шеф на ДАНС Делян Пеевски обяви, че се отказва от мястото си в Европейския парламент в полза на Искра Михайлова.

Това съобщи самият той на пресконференция на ДПС в НДК. Пеевски благодари на всички местни структури на партията, които са му гласували доверие.


"Европейското място не е самоцел за мен и тази вечер ще ви го докажа", зарече се Пеевски и обясни, че след доверието, което е получил от структурите на партията, се чувства длъжен да остане по-дълго със съпартийците си.