събота, 24 май 2014 г.

Земетресение от 6.5 разлюля България! Обновена


Не е свършило: Балканите продължават да се люлеят

Силно земетресение беше усетено в София и цялата страна.

Трусът е станал в 12:25 ч. българско време в Бяло море, съобщиха от Сеизмологичен център към Геофизичния институт на БАН. Епицентърът е бил в района на остров Самотраки, а силата на труса е била 6.5 по скалата на Рихтер.

На територията на България е усетено като 5-а степен.  Към момента няма данни за пострадали и щети на територията на България, съобщиха от МВР.

Общо земетресенията от 12:24 до 13:45 ч. са 16, по данни на БАН. Те са с магнитуд 2.5 до 6.5 по скалата на Рихтер. Европейският средиземноморски сеизмологичен център (ЕССЦ) отчита 18 труса.

Част от тях са на територията на Гърция, други са в Турция.

БАН регистрира първото земетресение в 12:24:55 ч. То е с магнитуд 4.4 по скалата на Рихтер, а епицентърът му е в Бяло море, най-близо до гръцкия остров Скопелос. Секунди по-късно удря силното земетресение от 6.5 (по данни на ЕССЦ).

7 минути след това Западна Турция е разлюляна от трус с магнитуд 5. Епицентърът е на 25 км от град Еджеабат и на 30 от Чанаккале. 3 минути по-късно, в 12:34 ч., отново има трус от 5 по Рихтер, в Бяло море. Той е на 33 км югоизточно от курорта Сарти на гръцкия п-в Ситония.

Последват 6 по-слаби вторични земетресения.

В 13:11 ч. ЕССЦ регистрира земетресение 4.6 в Западна Турция на 42 км северозападно от Чанаккале и на 27 североизточно от популярния турски остров Гьокчеада. То е предшествано от по-слаб трус, регистриран в 12:55 ч. То е с магнитуд 3.5 по Рихтер, а епицентърът е на 34 км северозападно от Чанаккале и 20 км североизточно от Гьокчеада.

Последното регистрирано земетресение е от 13:54 ч. - 2.7 по Рихтер, в Бяло море.

Тъй като системата е автоматизирана, възможно е данните да бъдат коригирани.

Фандъкова посети Сеизмологичния център, дежурни обикалят районите за щети

Кметът на София Йорданка Фандъкова посети Националния сеизмологичен център. "Дойдох на място, за да се запозная с информацията", обясни Фандъкова. Към момента няма данни за пострадали и щети на територията на София.

"Дежурни по райони са изпратени на огледи", каза още кметът.

Не е свършило: Балканите продължават да се люлеят

Повече от десет вторични труса са регистрирани в Егейско море в последния час и половина след силния земен трус с магнитуд от 6,5 степен, сочи справка в сайта на Европейския средиземноморски сеизмологичен център.
Повечето от земните трусове, регистрирани в Егейско море, са с магнитуд между 3 и 4 степен. Най-силният е бил с магнитуд от 4,3 степен, има трусове с магнитуд от 4,2 степен, 4,1, 4 степен и други. Усетили са се в Гърция и Западна Турция. По информация от румънските медии част от трусовете са регистрирани чак в столицата на северната ни съседка Букурещ.
ОБНОВЕНА!

Няма коментари:

Публикуване на коментар