петък, 16 май 2014 г.

Разкрития! Тодор Живков скрил брат си в Швейцария

Тодор Живков е имал брат, когото е обграждал в пълна мистерия. Независимо от
високопоставения си роднина, Георги Живков така и не прави кариера и никога не е бил назначаван на ключов пост. Абсолютно всички, които са го познавали, макар и бегло, реагират по един и същи начин: "А, за бай Георги ли питате? Добър човек беше. Ама защо се интересувате от него? То няма какво да се каже. Не е бил нито член на ЦК на БКП, нито някакъв ръководител. Беше съвсем обикновен човек."Тайната се заплита и от факта, че него никъде го няма из снимките на Живков, пише „168 часа”.
Георги не се появява и на общи детски фотографии, нито впоследствие като възрастни. Дори в музея на Правец и в дома на Живкови няма изложена негова снимка. Фигурира само като име.
Според бившия шеф на 6-ти отдел на 6-то управление на ДС Димитър Иванов цялата секретност около брата на Живков има сериозно обяснение.
Просто той работел на някакъв свръхтаен щат и не е трябвало да се показва на светло.
"Когато беше в София, не стоеше в официалните сгради на институциите, а в някаква конспиративна квартира. Имал е тайна мисия. Ясно е, че при тези обстоятелства няма да ходи на манифестация да го виждат хората и да го снимат. Макар че аз нямам лични впечатления, познавам го съвсем бегло", коментира Димитър Иванов.
В родния си Правец Георги Живков също рядко се мяркал, разказват местни хора. Отивайки там, той странял от съгражданите си, държал се строго протоколно - поздравявал и не се задържал да приказва надълго с правчани. Все бързал по работа. Бил твърде сериозен, не обичал да се смее и да се шегува като бившия Първи.
През 2011 г. Дамян Дамянов, син на бившия председател на Народното събрание Райко Дамянов, заяви, че Тодор Живков е криел брат си от обществото. Според него този въпрос си оставал загадка не само докато Тато е управлявал, но и през 90-те години.
Ексръкводителят на страната избягвал да говори за роднините си. Георги Живков е работел като касиер счетоводител в посолствата на България в Будапеща, Берлин и Берн. Дори не е бил шеф на стопанския отдел, а обикновен чиновник. Завършил финансово училище. Мистерията е още по-голяма, защото във външно министерство от онова време няма нито един документ, изпратен от Георги Живков.
През всичките години братът на бившия първи е бил в сянката на прословутия си роднина, твърдят тези, които го познават.
„Бай Георги не правеше кариера заради Тодор Живков, за да не станат процесите в държавата много семейни”, разкрива бившият съратник на Главния Костадин Чакъров.
Малко известен факт е, че братът на Тодор Живков участва заедно с него в антифашистката съпротива.
Георги Живков умира няколко месеца преди промените – на 4 януари 1989 г., 8 дни преди да навърши 75 години.