неделя, 18 май 2014 г.

АФИС: ГЕРБ води на БСП

ГЕРБ води на БСП, но при висока активност на предстоящия евровот на 25 май. Това сочи
проучване на агенция АФИС, проведено в периода от 2 до 17 май. Проучването показва, че ГЕРБ има 25.3%, а БСП - 24.6%! При ниска активност – ГЕРБ 29,4%, а БСП – 29,9. При средна активност цифрите са – ГЕРБ 25,5%, а БСП – 26,2%.
Пълнолетните граждани, деклариращи подкрепа за БСП, са по-твърди в намерението си да гласуват и в по-малка степен биха се разколебали в подкрепата си в последните дни преди очакваното събитие.

При висока активност ББЦ има 13,4%, а ДПС 12,8%. При ниска и средна активност обаче резултатите са в полза на ДПС.

Може да се допусне в оставащите до изборите дни неочаквани събития или разтърсващи скандали да повлияят на предварителните нагласи и да променят съществено съотношението между основните политически сили.

При очакваната сравнително ниска избирателна активност – 30-35% от реалните избиратели или около 2,1 до 2,4 млн. гласуващи, много вероятно е 17-те мандата за Европейския парламент, които се полагат на България, да се разпределят само между първите четири партии в номинално съотношение, описано по-горе.

Тоест по 6 мандата за ГЕРБ и БСП, 3 – за ДПС, и 2 за ББЦ. При подобно развитие на нещата ДПС може да получи и четвърти мандат за сметка на ББЦ, което ще остане само с един евродепутат.

Няма коментари:

Публикуване на коментар