понеделник, 19 май 2014 г.

Правителството раздаде милиони преди изборите

Само седмица преди евроизборите, на изнесено заседание във Варна, кабинетът отпусна
милиони левове за туризъм, образование, култура, общини и учреждения. В събота правителственото заседание беше трето извън столицата в рамките на предизборната кампания. Преди това министрите се изнесоха в Бургас и Ловеч, а през март бяха и във Видин.

Това предизвика обвинения от ГЕРБ, че кабинетът прави заседания в страната, за да агитира за управляващите.

10 млн. лв. от бюджета бяха отпуснати за реклама и маркетинг на туризма, като не е изключено до края на годината сумата да бъде увеличена. Зам.-министърът на икономиката Бранимир Ботев заяви, че е готова стратегията за устойчиво развитие на туризма в България до 2030 г. – ще се залага на пазари като Китай, Индия, Русия. Особено перспективна ниша били туристите над 65 г.

1 825 000 лв. даде кабинетът за компютри и звукозаписна техника за новата сграда на Софийския районен съд.   400 000 лв. отиват за културни фестивали и конкурси като „Варненско лято“, „Сцена на кръстопът“ – Пловдив, созополската „Аполония“ и други подобни събития.

Друго решение на правителството бе от догодина държавната гаранция за студентските кредити да стане 50 млн. лв. Увеличението е с над 10 млн. лв. и целта е да повече младежи да бъдат обезпечени.  Пари бяха отпуснати и за местните власти. 1.7 млн. лв. например бяха заделени за ремонт на училищни тоалетни.

Община Варна получи безвъзмездно собствеността върху желания от години Юнашки салон, а в Белослав ще ремонтират фериботното си съоръжение със 120 000 лв.