петък, 30 май 2014 г.

Студ, дъжд и градушка удрят страната

Студеното време отново се завръща у нас след горещителетни майски дни. Това показва
прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. Причината е бавно подвижен средиземноморски циклон.
Днес над цялата страна ще вали, в много райони валежите ще бъдат значителни по количество. Очакват се гръмотевични бури с бързи и резки промени в посоката и скоростта на вятъра. Ще има градушки. От северозапад ще започне да прониква студен въздух, температурите ще се понижават и максималните ще бъдат между 17° и 22°, по високите западни полета малко по-ниски.
Над Черноморието ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност. Ще паднат краткотрайни, в отделни райони интензивни валежи с гръмотевични бури. Вятърът ще е предимно умерен от изток-югоизток. Максимални температури на въздуха: 21°-23°. Температурата на морската вода е 19°-21°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.
Над планините ще бъде облачно, с валежи и със силни гръмотевични бури. По най-високите върхове на Рила и Пирин ще превалява сняг. Максимална температура на височина 1200 метра – около 12°, на 2000 метра – около 7°.
В събота ще духа до умерен северозападен вятър. Облачността ще е по-често значителна. В Западна България валежите ще отслабнат. В източните райони отново ще се развие купесто-дъждовна облачност и там ще има по-интензивни краткотрайни валежи и гръмотевични бури. Максималните температури ще са между 17° и 22°. В неделя и понеделник ще има и слънчеви часове, но главно около и след обяд ще има и временни увеличения на облачността и на места ще превали дъжд. Температурите ще се повишат с 2-3 градуса.