събота, 17 май 2014 г.

Дунав рязко се покачи

Нивото на река Дунав при Видин продължава рязко да се покачва, съобщиха
хидрометеоролози.
Тази сутрин е измерено покачване на нивото на водата при Видин от 133 см, това са данните от 20 ч. до 8 ч. тази сутрин. Хидровъзелът при "Железни врата" е изпуснал 2 метра и 10 см вода. Опасността от преливане на река Дунав остава голяма. Засега обаче няма опасност за града. При критично ниво на Дунав от 836 см при Видин се залива товарното пристанище, а при ниво от 728 см се залива жп линията.

Хидрометеоролозите алармираха, че в Австрия за пореден ден е обявен червен код заради гръмотевични бури и обилни валежи от дъжд, така че нивото на Дунав там също се покачва. Това означава, че се очаква още да се вдигне нивото на Дунав при Видин, тъй като количеството вода, изсипало се в Дунав в Австрия и в Сърбия, ще достигне и до нас.
Първа степен от плана за защита на населението е въведена в Лом и Видин заради опасност от наводнение, съобщават от МВР.

Заради обилните валежи в съседна Сърбия и рязкото покачване на нивото на река Дунав, са мобилизирани служителите от ГД "Пожарна безопасност и защита на населението". Рисковите участъци от реката са под постоянно наблюдение. Създадена е организация за изграждане на временни диги, като за целта по отделни участъци са доставени допълнително чували .


За втори пореден ден днес нивото на Дунав се вдига с повече от метър. Към 12 ч. днес нивото на реката бе 819 см.
Обновена