понеделник, 12 май 2014 г.

„Шпигел“: Една трета от българската икономика се контролира от Русия

Германия се страхува от нарастващото влияние на Русия върху правителството в България.
Това влияние е толкова силно, че Москва превръща София в свое предмостие за Европейския съюз, се казва в анализ на онлайн изданието на авторитетното германско списание „Шпигел“.

Според изданието отношенията между България и Русия са толкова близки, че Русия директно влияе върху законодателния процес в България, а една трета от икономическите дейности се контролират пряко или непряко от Москва.

„Правителствената коалиция на социалистите и партията на турското малцинство ДПС се смята за верен помощник на Москва. В управляващите партии има стари комунистически партийни кадри, сътрудници на тайните служби и изключително богати български олигарси, които сключват сделки с приближените на Путин“, пише „Шпигел“.

В материала се припомня, че миналата седмица излезе информация за поверителни писма на руския енергиен концерн „Газпром“ до министъра на икономиката в София, засягащи законодателството във връзка с „Южен поток“.

„За да заобиколи европейските правила, правителството се подигра с Европейската комисия, като декларира, че българската част на газопровода е просто свързващо звено“, допълва изданието.

Еврокомисарят за енергетиката Гюнтер Йотингер смята, че когато България действително приеме законодателството, ЕС ще реагира по съответен начин и ще предприеме правни действия, за да осигури спазването на правилата на ЕС.