вторник, 13 май 2014 г.

Путин одобри "пътна карта" за Украйна

Владимир Путин е подкрепил "пътната карта" за уреждане на украинския конфликт,
предложена от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Това съобщи самата организация след телефонен разговор на председателя й, Дидие Буркхалтер, и руския президент.

С одобрението на Путин "пътната карта" вече има "позитивни отзиви" от основните дипломатически играчи, в това число Украйна, Европейския съюз и Съединените щати. Тя фокусира вниманието върху въздържането от насилие, разоръжаване, национален диалог и осигуряване на благоприятна среда за свободни и честни избори на 25-и май, се казва в съобщението.

Като първа стъпка планът на ОССЕ предвижда назначаване на посредник в лицето на опитния германски дипломат Волфганг Ишингер, чиято основна задача ще бъде да събере представители на правителството и регионите на кръгла маса за решаване на разногласията. До президентските избори в края на месеца ОССЕ ще изпрати около хиляда наблюдатели в допълнение на тези, които следят събитията в горещите точки на украинския конфликт.

Вчера бяха обявени резултатите от референдумите за независимост в Източна Украйна. Около 90 процента от гласувалите в Луганска и Донецка област са се обявили за самоуправление.