понеделник, 12 май 2014 г.

Ще има ли Новорусия?

Светът напрегнато очаква днес да бъдат оповестени резултатите от провелите се вчера при
изключително голява активност на избирателите референдуми за независимостта на Донецка и Луганска области. Киев и Западът вече обявиха категорично, че не признават резултатите. Очаква се президенетът на Русия Владимир Путин да оповести позицията си след официалното огласяване на резултатите днес.
Избирателната активност на референдума в Луганската област е била 81%, съобщи след полунощ председателят на ЦИК по провеждането на гласуването Александър Малихин, цитиран от РИА Новости. Малихин заяви, че по този начин референдумът може да се счита за състоял се. Предварителни резултати от гласуването обаче не бяха обявени.

89,7% от гласувалите на референдума в Донецката област са подкрепили независимостта на региона, предаде РИА Новости, позовавайки се на данни от Роман Лягин, председател на Централната избирателна комисия (ЦИК) на Донецката народна република.

„Цифрите са следните: „за” са гласували 89,7%, „против”- 10,19%, а 0,74% от бюлетините са били невалидни”, поясни Лягин, като поясни, че избирателната активност на референдума е била 74,87%. Посочените данни все още не са окончателни. Очаква се официалният протокол на ЦИК с резултатите да бъде публикуван днес.

Следващата стъпка след референдума в Югоизточна Украйна ще бъде образуването на Донецка народна република, като в плановете на нейните поддръжници влиза и тясно взаимодействие с Русия, както и влизане в Митническия съюз. Това заяви народният кмет на Славянск Вячеслав Пономарьов, цитиран от РИА Новости.