петък, 9 май 2014 г.

Руски вицепремиер се оплака: България готвеше изтребители срещу моя самолет

Руският вицепремиер Дмитрий Рогозин твърди, че украинските власти са затворили
въздушното си пространство за самолетa, с който той потеглил за Кишинев.

Оказва се, че летим до Кишинев за 4,5 часа. През България и Румъния. Украйна не ни пуска през въздушното си пространство - написа политикът в четвъртък вечерта в своя микроблог в Twitter.

Няколко часа по-късно Рогозин написа нов tweet, в който посочва: "Пилотът ми съобщи, че диспечерите на България и Румъния го питали има ли на борда "забранен пътник". Готвели се да вдигат прехващачи".

В същото време Украйна отрече да е забранявала достъп на руския самолет във въздушното си пространство.

Тази информация изобщо не съответства на действителността. От руска страна не е пристигало искане от подобно естество, заявиха от външното министерство на Украйна.

Няма изискване за съобщаване на имената на пътниците в самолетите, така че няма как да знаем кои са били пътниците на борда. Освен това разрешение за преминаване през въздушното пространство на Украйна не е нужно, а забрана може да има, само ако операторът има неизплатени авионавигационни такси към украинската страна, допълниха от министерството.

Вицепремиерът Дмитрий Рогозин е сред санкционираните от Запада руснаци, на които е забранено да влизат на територията на страните членки на ЕС.

Рогозин в момента се намира в Приднестровието заради тържествата по случай Деня на победата. Във връзка с това молдовското външно министерство привика руския посланик в Молдова, за да даде обяснения по въпроса в качеството си на какъв пристига Рогозин. Посланикът обяснил, че Рогозин е специален пратеник за Приднестровието на руския президент Владимир Путин.