неделя, 25 май 2014 г.

ПЕТ ПАРТИИ С ЕВРОДЕПУТАТИ! ГЕРБ БИЕ С МНОГО

На базата на екзитпола (проучване на изхода на секцията) в ефира на Нова телевизия
математикът Михаил Константинов, бивш член на ЦИК, изчисли разпределението на 17-те мандата за евродепутати от България:
- ГЕРБ ще има шестима евродепутати
- БСП - петима евродепутати
- ДПС - трима евродепутати
- България без цензура - двама евродепутати
- Реформаторски блок - един евродепутат.
Същото разпределение на мандатите направи и" Галъп" на базата на екзитпола, като допуска, че БСП може да има четири или пет мандата. Петър Ганев от "Галъп" допусна, в интервю за БНР, че ако процентът на Реформаторския блок се запази, има шанс да им донесе втори мандат, тъй като последните 1-2 мандата се разпределят на база
най-големите остатъци..

ГЕРБ БИЕ С МНОГО

Според предварителните резултати, огласени от "Алфа рисърч" избирателната активност е била 32%, ГЕРБ печели 28,4%, а БСП - с 21,6%.
ДПС е трета политическа сила с 15,5%, а Николай Бареков с партията си "България без цензура" е четвърти с 9,9%.
Реформаторският блок ще има един представител в ЕП - коалицията събира 6,8%.
Всички останали партии са под изборния праг от 5,78%.
"Атака" имат 3,7%, АБВ - 3,4%, а НФСБ - 2,7%.
Директорът на "Алфа рисърч" Боряна Димитрова коментира изборния резултат като голям срив за БСП и силно представяне за ГЕРБ, Реформаторския блок, както и на "България без цензура".
Според "Галъп" ГЕРБ печели изборите с 28,6%, а "Коалиция за България" е втора с 19,8%, ДПС - с 14,9%
"България без цензура" имат 11,1%. "Реформаторският блок" също ще има свои депутати в ЕП - печелят 6,4%. АБВ имат 4,3%, Атака - 3,6%.
Според "Галъп" ГЕРБ печели шест мандата, "Коалиция за България" има четири мандата, ДПС печели три мандата, "България без цензура" - печели два мандата, а Реформаторският блок (РБ) - и един мандат.
"Медиана": ГЕРБ получава 27,6% от гласовете
БСП получава 20,2%, на трето място е партията на Лютви Местан с 14,6%, следвана от "България без цензура" на Бареков с малко над 11,6%. "Реформаторският блок" получава подкрепата на 7,6% от избирателите.
"Сова Харис": ГЕРБ получава подкрепата на 29,9% от гласувалите
БСП получава 19,7%, на трето място е партията на Лютви Местан с 14,6%, следвана от "България без цензура" на журналиста и политик Николай Бареков с малко над 11%. "Реформаторският блок" получава подкрепата на 6,5% от избирателите.

БОЙКО ПРАЗНУВА, В БСП Е ТИХО

Щастливи викове огласиха централата на ГЕРБ минути след края на изборния ден. "Победа" и "Бойко" викаха млади активисти на партията, които Нова телевизия показа пряко. Пълна тишина обаче имаше в централата на БСП на "Позитано".
"Смятам, че тази разлика ще се стопи", коментира Антон Кутев от БСП в студиота на Нова ТВ първите изборни резултати.
"Рано е да кажем дали има подкрепа правителството, все пак това са резултати на екзит пол. В момента избирателят замени „Атака” с Бареков”, коментира Кутев. „ДПС е рекордьор в малките населени места, защото те винаги са силни там. Факт е, че имат добра организация", допълни той.
"Не сме купували гласове. Не отговарям за действията на друга партия, в този случай на „Лидер“, каза Кутев по повод информациите, че миньори в Бобов дол са притискани да гласуват за БСП, за които после имаше коментари, че всъщност натискът е осъществен от партия ЛИДЕР.
"Този случай трябва да бъде разгледан от парокуратурата. Аз нямам хал-хабер какво прави Ковачки. Той не работи от години за БСП", каза още Кутев, допълвайки, че ЛИДЕР са отделна партия.
Татяна Буруджиева от БСП пък коментира в коментарното студио на БНТ, че не вижда сигнали, че България е дясна, защото сумарно резултатите за левите партии са много повече от десния вот, даден днес. По думите на Буруджиева в България сме подценили значението на евровота с показания нисък интерес към изборите.
Това не е позор, каза Петър Курумбашев в отговор на въпрос на Сашо Диков от Нова ТВ. Той също очаква резултатите от екзит половете да се различават от реалните.
“Протестите дадоха своето отражение в резултатите от евровота”, заяви членът на ГЕРБ Румяна Бъчварова. “Оказва се, че подкрепата за сегашното правителство не е такава, каквато ни беше представяна”, допълни тя.

Борисов: Незабавна оставка и да се махат

За пореден път ГЕРБ победи столетницата. Ние не само победихме Станишев, ние победихме лидера на ПЕС в България, това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Псевдопремиерът, псевдопредседателят на Народното събрание, след този вот, незабавно да подадат оставки и да се махнат от местата, които са заели. Незабавна оставка и да се махат, каза Бойко Борисов. 
Да е жив и здрав Станишев, дълги години да е председател на БСП. 
Те не могат да спечелят в България, как ще спечели ПЕС в Европа, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти на брифинг в централата на ГЕРБ. ЕНП категорично побеждава в Европа, каза Борисов.
Никой не ме е търсил, никой не ми е честитил, каза Борисов.
Ако депутатите на "България без цензура" не подкреят вота, ще значи, че коалицията е четворна, каза Борисов.
Миналата година направихте всички тези сакатлъци, с бюлетината, в деня на размисъл, затова тези една година съсипаха България. Като партия победител, ще чакаме другите да търсят сближаване с нас. Зад нас стоят стотици хиляди избиратели. Няма логика, ние да търсим сближаване с другите, каза Борисов.
„Атака” няма право да участва, хората не ги искат. Орешарски има ли морал, има ли срам? Честитя на Станишев, че отива в Брюксел, каза Бойко Борисов.
„Аз виждам реално утре да си подадат оставка и да почнат предсрочни избори”, каза той.

„За съжаление, разсипват държавата и разсипването на България се знае, че се дължи на БСП, ДПС и „Атака”, допълни Бойко Борисов.