четвъртък, 29 май 2014 г.

Google пуска автомобили без шофьор! Видео

Технологичният гигант Google приключи създаването на първите автономни автомобили и
планира да ги пусне в употреба до края на годината. Това съобщава изданието Wall Street Journal, позовавайки се на основателя на компанията Сергей Брин.
Брин съобщи, че автомобилите са създадени в рамките на един от осемте проекта, разработвани в тайната лаборатория Google X. Сред останалите проекти са известните Google Glass и проекта за глобална доставка на интернет чрез въздушни балони.

„За компанията е важно да изобретява нещо ново“, смята Брин. Той очаква, че автономните автомобили ще променят коренно автомобилната промишленост и след няколко години те ще пътуват без никакво участие от страна на хората.

Google планира още това лято да пусне около сто тестови автомобила, съобщава в своя блог Крис Урмсон, директорът на проекта по създаването на колите. В своя акаунт в Youtube Google публикува промо видео на самоуправляващия се автомобил.

Колата е предвидена за двама души. Тя изцяло се управлява от софтуер, който разчита на информацията от редица датчици, затова автомобилът няма волан, педали за газ и спирачка.

Возилото е способно да развива 40 километра в час. В бъдеще Брин се надява, че автомобилът ще може да бъде викан чрез смартфон, но отказа да разкрие плановете как ще осребри автономния автомобил.

ВИДЕО