неделя, 15 юни 2014 г.

На тази дата: 15юни 1389г. е битката при Косово поле

Мурад I
На 15 юни 1389 г. османските войски разбиват на Косово поле сръбската армия, с което си
гарантират продължаването на завоюването на Балканския полуостров.

Историческата истина около битката е обгърната от легенди. Според най-популярната сръбският княз Лазар успял да събере мощна коалиция от сръбски, унгарски, босненски и албански войници и германски наемници, за да се противопостави на армията на султан Мурад, съставена от турци и наемници от Анадола и завоюваните вече балкански земи.

Двете армии били приблизително равни по брой. Отначало надмощието било на страната на османците главно поради действията на сина на султан Мурад - Баязид. С напредването на деня обаче християнските войски овладели инициативата и започнали да отблъскват турците.

В момент, когато битката изглеждала спечелена, се случило нещо, което обърнало хода й. Милош Обилич проникнал в палатката на Мурад под предлог, че той и хората му минават на страната на османците, и след като бдителността на телохранителите на султана била приспана, го наръгал с кама в стомаха и го убил.

Това обаче, вместо да понижи духа на турската армия, й подействало като стимул и водени от Баязид, османците спрели настъплението на християнската армия, а самият княз Лазар според легендите бил пленен и заклан над още топлия труп на Мурад I.