събота, 21 юни 2014 г.

На тази дата: 21 юни 1527 умира Николо Макиавели

На 21 юни 1527 г. умира флорентинският мислител, музикант, поет и драматург Николо
Макиавели, ключова фигура при формирането на модерното политическо мислене и на европейската държавност в рамките на Ренесанса.

Той е сред първите, наложили обективното научно отношение към политиката и правителството. Макиавели е роден във Флоренция през 1469 г. като втори син на адвоката Бернардо Макиавели, член на видно, но обедняло флорентинско семейство.

Николо е на служба на флорентинската република след изгонването на Медичите през 1494 г., като пътува на дипломатически мисии в други италиански градове, както и във Франция и Германия, от които събира материал за някои от произведенията си и най-вече за политическия си трактат "Принцът" (познат у нас и като "Владетелят"), в който развива теорията на управлението на държавата и пледира за авторитаризъм.

Написан като опит за връщане в политиката като съветник на Лоренцо Медичи, трактатът донякъде противоречи на по-ранните му творби. През 1500 г. Макиавели е изпратен във Франция, за да договори условията с крал Луи XII за продължаване на войната с Пиза. Кралят присъства в "Принцът" с пет фатални за управлението грешки.

Важна роля в книгата играят и папа Александър VI и синът му Чезаре Борджия. Когато папа Юлий II връща на власт Медичите през 1512 г., името на Макиавели присъства в списъка на 20 личности, участващи в конспирация срещу тяхното управление. Той дори е арестуван и измъчван, но вината му не е доказана.

Макиавели е освободен и пратен в изгнание през 1513 г. от папа Лъв Х, самият той от фамилията на Медичите. В последните години от живота си Макиавели се присъединява към хуманистичната академия около Бернардо Ручели и се отдава на литературата.

Умира във Флоренция, но гробът му е неизвестен. В негова чест в базиликата "Санта Кроче" е поставен празен саркофаг.