събота, 21 юни 2014 г.

ЕС ще ни помaга, ако щетите от наводнението са над 232, 5 млн. евро

България може да получи помощ от ЕС, ако щетите от наводнението са над 232, 5 млн. евро.
Това стана ясно от съобщение на правителствената пресслужба.

Фондът „Солидарност“ на Европейския съюз (ФСЕС) предоставя финансова помощ на страните членки, ако общият размер на преките щети от бедствието надвишава 3 млрд. евро по цени от 2002 г. или 0,6 % от брутния национален доход, в зависимост от това коя от двете стойности е по-ниска.

Съгласно Списъка на текущите прагове за страните-членки, публикуван от Европейската комисия, прагът за България е 232,5 млн.евро.

Вицепремиерът Даниела Бобева обаче съобщи пред Дарик радио, че все още няма оценки на щетите, тъй като първо трябва гражданите да заявят претенциите си. Във Варна обаче ставало дума и за доста незаконни постройки.

Правилата на Фонда позволяват извънредните мерки да бъдат финансирани със задна дата от първия ден на бедствието.

Правителството обсъжда варианти за осигуряване на средства от европейските фондове при възстановяване на щетите от наводненията.

Министърът на правосъдието Зинаида Златанова и министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева са обсъдили възможността финансиране да се търси и чрез преалокиране на средства от Оперативна програма “Регионално развитие” за възстановяване на свързващата инфраструктура в засегнатите райони.

В случай, че Европейската комисия възстанови своевременно плащанията по Оперативна програма “Околна среда”, ще се търсят варианти за осигуряване на финансиране и по тази програма, посочват от правителствената пресслужба.