сряда, 4 юни 2014 г.

"Тянанмън" в деня на 25-годишнината от кървавите събития

Китайските власти наложиха строги мерки за сигурност в центъра на Пекин днес, в деня на
25-годишнината от кървавото потушаване на продемократичните протести на главния столичен площад "Тянанмън". Целта на превантивните мерки е да не се допусне публично възпоменание за една от най-тъмните страници в най-новата китайска история, отбелязва "Асошиейтед прес".

Десетки полицаи и войници от спецчастите, както и цивилни агенти патрулират огромния площад и околните булеварди и улици, спират коли и избирателно проверяват личните документи на минувачите , а чантите им се оглеждат през скенери за наличие на опасни предмети.

След обичайната утринна церемония по издигането на знамената на репортерите бе казано да напуснат района. "Ройтерс" съобщава, че репортер на агенцията е изведен от площада, пълен с туристи, като му било обяснено, че той е затворен за чуждестранни медии. Няма признаци на струпване на хора, демонстрации или каквато и да е форма на публично възпоменание.

В навечерието на годишнината десетки активисти, дисиденти и критично настроени хора бяха превантивно задържани от полицията, поставени под домашен арест или принудително изпратени извън града, отбелязва "Ройтерс". Властите ограничиха достъпа до някои интернет услуги. Блокиран е "Гугъл". Миналата седмица е бил наложен допълнителен контрол над използването на търсачката, картите и услугите за превод.

За управляващата Китайска комунистическа партия протестите на площад "Тянанмън", които се разпростряха и в други градове, остават тема табу. Правителството определи протестите като контрареволюционни, а годишнината от тях никога не е била отбелязвана публично в континенталната част на Китай. Всяка година има чествания в Хонконг, който се върна под управлението на Китай през 1997 г., както и в Тайван.

Правителството никога не е съобщавало официално броя на убитите, но оценките са за няколко стотици до няколко хиляди души. Говорител на китайското външно министерство обаче заяви, че китайското правителство е стигнало до заключението, че пътят към социализъм с китайска специфика отговаря на интересите на мнозинството китайци. Изграждането на демократично общество с върховенство на закона продължава, допълни той. В Китай няма дисиденти, има само нарушители на закона, каза говорителят.