петък, 27 юни 2014 г.

На тази дата: На 27 юни 1709г. Петър I разбива шведите в битката при Полтава

На 27 юни 1709 г. руският цар Петър I разбива шведските войски в битката при Полтава, с
което практически печели Северната война, започнала в началото на XVIII век. Поражението пък лишава Швеция от статута й на велика сила в Северна Европа.

Северната война започва през 1700 г., като войските на шведския крал Карл XII Густаф печелят няколко сражения срещу датчани и руснаци, но не успяват да доведат конфликта докрай. През първото десетилетие на века обаче Петър I модернизира армията си, печели важна битка в Ливония, след която основава град Санкт Петербург.

В опит да реши войната крал Карл навлиза в Русия през 1708 г. начело на голяма армия, но руснаците избягват преките сражения и предприемат тактиката на изгорената земя. Въпреки това шведите правят опит да настъпят към Москва, макар и припасите им да са ограничени, а армията - изтощена. В края на юни 1709 г. те достигат град Полтава на р. Ворскла в днешна Украйна и го обсаждат.

Петър I решава да даде там решителното сражение и предприема контраофанзива, изненадала шведите и поставила ги между настъпващите руски войски и града. Преди началото на битката се оказва, че численото надмощие е на руска страна – Петър I разполага с 45 000 войници срещу едва 20 000 на Карл Густаф.

Битката започва преди зазоряване с шведска атака срещу руските позиции. Тя обаче е удържана, а впоследствие Петър I нарежда да бъде осъществена контраатака. До обeд надмощието на руснаците става очевидно и Карл заповядва отстъпление. Шведите се оттеглят на юг по р. Днепър, но, преследвани от руснаците, са принудени да се предадат три дни по-късно. Жертвите от шведска страна са близо 7000, а от руска – 1345, пленниците са няколко хиляди.

Карл Густав успява да избяга по посока на Молдавия и се прибира в Швеция през Османската империя пет години след битката.